Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

«Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης» προτείνει ο Νικ. Δένδιας

Αποζημιώσεις σε θύματα εγκληματικών πράξεων από την πολιτεία και τη σύσταση δύο αρμόδιων αρχών προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, στο σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.


Κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων, επί των αρχών του νομοσχέδιο ο Νικ. Δένδιας τόνισε ότι το κράτος θα δίνει αποζημιώσεις σε θύματα βίας προς το παρόν για περιουσιακή ζημιά που υπέστη σε τρεις περιπτώσεις:

* • αν ο δράστης δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για την αποζημίωση του θύματος,
* • αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του δράστη και
* • αν ο δράστης δεν μπορεί να διωχθεί ποινικά λόγω π.χ. παραγραφής ή ακαταλόγιστου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι νομοσχέδιο στηρίζεται σε απόφαση της Ε.Ε. και κοινοτική οδηγία του 2004 και προβλέπει τη σύσταση δύο επιτροπών.

* • Η πρώτη, η «Ελληνική Αρχή Αποζημίωσης», θα αποφαίνεται για τη συνδρομή των προϋποθέσεων και το ύψος της αποζημίωσης.
* • Η δεύτερη, η «Ελληνική Αρχή Συνδρομής για την αποζημίωση θυμάτων εγκλημάτων βίας», θα αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με σκοπό τη διασυνοριακή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με τα διάφορα κράτη για την εξεύρεση λύσης.

Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, ο Νικ. Δένδιας επισήμανε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται αποζημίωση για ηθική βλάβη, αλλά μόνον για την περιουσιακή ζημία, ενώ και από αυτήν θα αφαιρείται κάθε ποσό που καταβλήθηκε από το Δημόσιο για τη νοσηλεία του θύματος, καθώς και κάθε ποσό που εισέπραξε το θύμα από το δράστη, την κοινωνική ασφάλιση ή άλλη πηγή.

Τις αντιρρήσεις του επί του νομοσχεδίου εξέφρασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, που χαρακτήρισε "τρομολαγνικό" το νομοθέτημα, ενώ υποστήριξε ότι οι μόνοι που θα αποζημιώνονται «θα είναι οι βιομήχανοι που πέφτουν θύματα απαγωγής, ή οι τράπεζες όταν ληστεύονται».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι για το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα ληφθεί υπόψιν και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολούθησε την απόφαση της Κομισιόν, στις αρχές του μήνα, με την οποία ζητείται από το ΔΕΚ να επιβάλει στην Ελλάδα χρηματική ποινή και κατ' αποκοπήν ποσό για μη συμμόρφωση με την παραπάνω κοινοτική οδηγία, ενώ κατέθεσε δεύτερη προσφυγή κατά της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η χώρα μας καταδικάστηκε για την υπόθεση αυτή ήδη από το 2007 και, εάν δεν προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση, θα επιβαρύνεται καθημερινά με χρηματικό πρόστιμο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com