Αλλαγές στα όρια ηλικίας των γυναικών σε δημόσιο και ιδιωτικό ,στο καθεστώς χορήγησης των επικουρικών συντάξεων αλλά και νέα επιτροπή για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ,θα είναι οι βασικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό καθεστώς μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.
Οσον αφορά στα όρια ηλικίας, οι γυναίκες στο Δημόσιο θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται, καθώς η κυβέρνηση θα ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, μετά την καταδίκη της χώρας από την Κομισιόν.
Η εφαρμογή των νέων ορίων θα γίνει σταδιακά (μάλλον θα επιλεγεί η αύξηση των ορίων ηλικίας με βάση τα εξάμηνα). Σημειώνεται πως με βάση το ισχύον σύστημα 250.000 γυναίκες που απασχολούνται στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τους άντρες συναδέλφους τους.
Από αυτές «απειλούνται» οι 140.000 γυναίκες, καθώς οι υπόλοιπες έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Το θέμα αφορά κατά κύριο λόγο τις «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες ξεκίνησαν να εργάζονται στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Ωστόσο ενδέχεται να επηρεαστούν και οι νεότερες ασφαλισμένες, εφόσον θέλουν να βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
Οσον αφορά στον ιδιωτικό η κυβέρνηση με το προεκλογικό της πρόγραμμα έχει δεσμευτεί για κατάργηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν του νόμου Πετραλιά και προβλέπουν την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων. Από τα πρώτα στοιχεία φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε κατάργηση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, αλλά σε «στρογγύλεμα» των ορίων ηλικίας.
Τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με το νόμο Πετραλιά είναι τα ακόλουθα:
Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυτοπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013.
Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010.
Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009.
Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.
Δεν επέρχεται καμία αλλαγή για τις ασφαλισμένες μέχρι 31-12-1982 ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία μισθωτών και στα ταμεία τύπου όπως και στο ειδικό όριο ηλικίας και στο χρόνο ασφάλισης για την πλήρη σύνταξη μητέρας ανήλικου τέκνου, η οποία ασφαλίστηκε από το ΙΚΑ μέχρι 31-12-1992.
Επίσης από 20% έως 50% μειώνεται η επικουρική σύνταξη σε όσα ταμεία χορηγούσαν υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ έως και 30% μειώνεται η σύνταξη για όσους συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι τα επόμενα χρόνια θα υποστούν μειώσεις. Η μείωση για κάθε έτος πρόωρης εξόδου φτάνει το 6% (από 4,5%) και επομένως στην πενταετία η σύνταξη καταβάλλεται μειωμένη κατά 30%. Η σχετική ρύθμιση έχει έναρξη ισχύος το 2013 και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανατροπές προκειμένου να διασφαλισθεί η σύνταξη των ασφαλισμένων.
- Για τα βαρέα θα συσταθεί νέα επιτροπή που θα μελετήσει ποια επαγγέλματα πρέπει να εξαιρεθούν, αλλά και ποια πρέπει να ενταχθούν τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της επιτροπής υπό την προεδρία της καθηγήτρια Αθηνάς Λινού που ήταν και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρότεινε την εξαίρεση 450 επαγγελματικών κατηγοριών από τα βαρέα και ανθυγιεινά.