Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Πρότυπο πράσινης ανάπτυξης ο νομός Ηλείας

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.


Όπως τόνισε η κίνησή αυτή θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα καταθέσει άμεσα το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του νομού, τόνισε: "Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, νομοσχέδιο στη Βουλή, που δυστυχώς απορρίφθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση, χρήματα για την ανασυγκρότηση, ολοκληρώσαμε διαγωνισμό για την ανάδειξη προτάσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής". Και πρόσθεσε: "Είμαι εδώ για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μία συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ηλείας".

Επίσης, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα ενσωματώνει τις ανησυχίες και τις ελπίδες των πολιτών με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και άλλα που δημιουργούν την υποδομή για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, την Πράσινη Ανάπτυξη. Χαρακτήρισε στοίχημα για την Ελλάδα να μπορέσει να οικοδομηθεί πάνω στις πληγές των πυρκαγιών και των σεισμών, αυτό το πρότυπο ανάπτυξης ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει πως το νομοσχέδιο θα συνδυαστεί με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η Αρχαία Ολυμπία να γίνει πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, όπως είπε προβλέπεται η ίδρυση σχολής αθλητισμού, ολυμπισμού και πρότυπης ανάπτυξης, η δημιουργία διεθνούς πρότυπου ολυμπιακού αθλητικού κέντρου και η ανάπτυξη του διεθνούς ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας. "Ολα αυτά θα γίνουν με την κινητοποίηση του πολίτη και των φορέων, αλλά και των κεφαλαίων" επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Προτεραιότητα χαρακτήρισε την αποκατάσταση της Ηλείας η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Από την πλευρά της, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που "δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους".

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργειες.

Εξάλλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι "δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή", όπως εκείνη του 2007.

Όσο για τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com