Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός: Που θα βρεθούν 3,7 δισ. €

Πρόσθετα φορολογικά έσοδα 3,7 δις. ευρώ σε σχέση με φέτος προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.


Από τα 3,7 δισ. ευρώ τα 1,94 δισ. ευρώ είναι άμεσοι φόροι και τα υπόλοιπα 1,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία.

Η αύξηση των εσόδων κατά 3,7 δις. ευρώ θα προέλθει από:

1. Την αύξηση του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων κατά 480 εκατ. ευρώ ή κατά 4,4%. Από 10,9 δισ. ευρώ φέτος προβλέπεται να ανέλθουν σε 11,4 δις. ευρώ το 2010. Τα περισσότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα εξασφαλιστούν από τις ανατροπές στο φορολογικό καθεστώς των εισοδημάτων με:

- Περικοπή φοροαπαλλαγών και εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα.

- Κατάργηση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και τη φορολόγησή τους με βάση τη φορολογική κλίμακα. Γιατροί, ιπτάμενο προσωπικό της πολιτικής αεροπορίας, εφοριακοί, τελωνειακοί, εκπαιδευτικοί, και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρο εισοδήματος μέσω της κατάργησης αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων και ειδικών αποδοχών τους. Θα πάψουν να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστές φόρου 15%-20% και θα φορολογούνται με υψηλότερους συντελεστές έως 40%, που θα ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον, θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι βουλευτές.

- Εφαρμογή νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας. Εισοδήματα μεγαλύτερα από 50.000 ή 60.000 ευρώ το χρόνο θα επιβαρύνονται με περισσότερο φόρο.

2.Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης προβλέπεται να αυξηθούν κατά 892 εκατ. ευρώ από 10,17 δις. ευρώ φέτος σε 11,06 δις. ευρώ το 2010. Αν και ο υπουργός Οικονομικών . Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε χθες ότι δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα λόγω νέας αύξησης των φόρων στα καύσιμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μια τέτοια αύξηση να αποφασισθεί εντός του επομένου έτους.

Για τα τσιγάρα και τα ποτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι οι φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν κατά 10% από το νέο έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η λιανική τιμή πώλησης των τσιγάρων να αυξηθεί κατά 7,5%-8% περίπου. Δηλαδή, ένα πακέτο το οποίο σήμερα πωλείται προς 3,20 ευρώ θα ακριβύνει κατά 24 ? 30 λεπτά και θα φθάσει να πωλείται προς 3,44-3,50 ευρώ. Για τα αλκοολούχα ποτά, οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν από 1 έως 2 ευρώ ανά φιάλη.


3. Την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία.. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους κατά 390 εκατ. ευρώ ή κατά 82,1%, από 475 εκατ. ευρώ φέτος. Συνολικά τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία θα ανέλθει σε 865 εκατ. ευρώ το 2010. Βασική πηγή είσπραξης αυτού του επιπλέον ποσού θα είναι, βεβαίως, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων του έτους 2009 το οποίο θα εφαρμοστεί με αυξημένους συντελεστές. Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε μεν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για αύξηση τους, ωστόσο δεν απέκλεισε καθόλου το ενδεχόμενο μιας τέτοιας αύξησης εντός του 2010. Αυξημένες επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους αποκτήσουν το 2010 ακίνητα, λόγω επαναφοράς των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές.

3. Την είσπραξη εσόδων ύψους 840 εκατ. ευρώ από την επιβολή έκτακτης εισφοράς4στα κέρδη των 300 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων. Το ποσό αυτό έχει ενσωματωθεί στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από λοιπούς άμεσους φόρους κατά 840 εκατ. ευρώ ή κατά 43,8%. Τα έσοδα αυτά προβλέπεται να φθάσουν συνολικά τα 2,76 δις. ευρώ το 2010.

5. Την ενεργοποίηση των μηχανισμών για τη είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την κατάργηση απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Από τις ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι θα εξασφαλισθεί επιπλέον ποσό 1,2 δισ. ευρώ.

6. Την αύξηση κατά 731 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%, των εισπράξεων του ΦΠΑ. Από 16,44 δισ. ευρώ φέτος σε 17,31 δισ. ευρώ το 2010.


Τέλος μειωμένες κατά 275 εκατ. ευρώ ή 7,2% θα είναι εισπράξεις του Δημοσίου από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ και ΕΠΕ) αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση φέτος, οπότε η φορολόγησή τους το επόμενο έτος θα αποδώσει σημαντικά λιγότερα έσοδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com