Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Στασιμότητα βλέπει μία στις δύο βορειοελλαδικές εταιρίες

Προς την πλευρά της συγκρατημένης αισιοδοξίας φαίνεται ότι αρχίζει να γέρνει η «πλάστιγγα» των προσδοκιών των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων για το μέλλον, καθώς παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, μόλις το 15,9% των επιχειρηματιών αναμένει επιδείνωση της κατάστασής του στο επόμενο εξάμηνο, ενώ το 49,6% διαβλέπει στασιμότητα και το 34,5% βελτίωση.


Πάντως, παρά την όποια αισιοδοξία, η πράξη δείχνει ότι η κρίση εξακολουθεί να είναι παρούσα στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τα μεγέθη των επιχειρήσεων της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με την πρώτη μηνιαία μέτρηση του δείκτη «Northern Greece Business Index 500» (NGBI 500), που διενήργησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Interview», σε δείγμα 500 εταιριών (από τους κλάδους βιομηχανία-μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες και μικτές επιχειρήσεις).

Με βάση τον δείκτη Οκτωβρίου NGBI 500, το 21,1% των βιομηχανιών-μεταποιητικών επιχειρήσεων σκοπεύει να απολύσει προσωπικό, το 18,4% να προσλάβει και το 60,5% να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων. Στις εμπορικές επιχειρήσεις τα αντίστοιχα ποσοστά είναι, 5,6%, 16,7% και 77,8% και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: 6,7%, 20% και 73,3%. Για όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 13,8%, 16,1% και 70,1%.

Παράλληλα, κατά τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, πτώση πωλήσεων σημείωσαν -σύμφωνα με τις απαντήσεις τους- το 37,2% των επιχειρήσεων του δείγματος, άνοδο το 30,1% και στασιμότητα το 32,7%. Πολύ χειρότερη, σε σχέση με τον μέσο όρο των επιχειρήσεων του δείγματος είναι η κατάσταση της βιομηχανίας-μεταποίησης, αφού το 48,9% των ερωτηθέντων παρουσίασε πτώση τζίρου, το 28,9% διεύρυνση και το 22,2% παραμονή στα ίδια επίπεδα.

«Τις μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση διαθέτουν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες μόνο σε ποσοστό 14,3% κρίνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση τους είναι κακή. Ακολουθούν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών και οι μεικτές επιχειρήσεις», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Interview σε ανακοίνωση της εταιρίας. Μεγάλη βελτίωση της κατάστασης τους περιμένουν το επόμενο εξάμηνο οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, καθώς οι μισές (50%) βλέπουν «φως στο τούνελ».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com