Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Γ. Παπανδρέου: Οικτρή η οικονομική κατάσταση, στα όρια της χρεωκοπίας τα Ταμεία

Σε εθνικό ζήτημα ανήγαγε το ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεπεράσει τη «λογική της ισοπέδωσης» και να συνδιαμορφώσει με την κυβέρνηση τις πολιτικές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος.


Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η λέξη "ζούγκλα" είναι ίσως λίγη για να χαρακτηρίσει την αγορά εργασίας και τόνισε ότι η εισφοροδιαφυγή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. "Ο σημερινός νόμος, το σημερινό καθεστώς θα αλλάξει", ανέφερε.

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση -επειδή, όπως είπε, είναι εύκολη η "ισοπεδωτική" κριτική που επιρρίπτει τις ίδιες ευθύνες σε όλους- ανέφερε ότι η Ν.Δ. ανέλαβε το ΙΚΑ, το 2004, με πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ και το παρέδωσε φέτος με έλλειμμα 1,7 δισ. ευρώ. Για τον ΟΑΕΕ, ανέφερε ότι το 2004 είχε έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο και σήμερα 900 εκατ. ευρώ, καθώς και οφειλές προς το Δημόσιο 2,7 δισ. ευρώ το 2004 και 10 δισ. ευρώ φέτος.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες για την αναμόρφωση του συστήματος την εγγύηση των συντάξεων, τον χρόνο απονομής τους, τη θεραπεία των αδικιών στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης και τη διεύρυνση του ΕΚΑΣ, ώστε η βασική σύνταξη αγροτών και ανασφάλιστων να ανέλθει σε 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και τα 950 ευρώ για το ζευγάρι, ως το τέλος της τετραετίας. Όσον αφορά στη λειτουργία των ταμείων, έκανε μνεία στη μηχανογράφησή τους, στον εκσυγχρονισμό της λίστας φαρμάκων και της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. Για τον νόμο Πετραλιά, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε για την κριτική που είχε ασκήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προωθούμενες αλλαγές θα οδηγήσουν στην ανατροπή του.

Πρόσθεσε όμως, ότι το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπιστεί "πρόχειρα, με μπαλώματα, με αποσπασματικές λύσεις" και εκτός του πλέγματος της κοινωνίας και της αγοράς μέσα στην οποία δημιουργήθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε τον διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δεσμεύτηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, ώστε οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν να είναι βιώσιμες.

Κάνοντας ειδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ο πρωθυπουργός σημείωσε : "Γνωρίζω καλά ότι αν το θελήσετε, μπορείτε και με το παραπάνω, ειδικά εσείς, να συνεισφέρετε πολλά σε έναν προοδευτικό διάλογο, που θα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα βιώσιμο ασφαλιστικό, αλλά βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς". Εκτίμησε ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις των αλλαγών, δημιουργώντας χώρο και δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου. Απαντώντας στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι το άνοιγμα του ασφαλιστικού αποτελεί επιταγή των Βρυξελλών, τόνισε ότι θα ήταν "περιχαρής" αν το πρόβλημα ήταν μόνον ο Χοακίν Αλμούνια.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com