Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Στόχο για μείωση 20% στις τιμές 6.500 φαρμάκων θέτει η Λούκα Κατσέλη

Σε μέση σταθμική μείωση της τιμής 6.500 φαρμάκων κατά 20% ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2010 η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.


Όπως τόνισε η υπουργός η μείωση θα επιτευχθεί σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από τον μήνα που διανύουμε. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, η μείωση της τιμής των φαρμάκων είναι αποτέλεσμα του νέου τύπου τιμολόγησης με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης.

Επισήμανε δε, ότι η επιλογή του προτύπου αυτού έγινε:

* α) για να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα αναφοράς και η τιμολόγηση να γίνεται βάσει αντικειμενικών κανόνων,
* β) για να μην υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή λόγω διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και
* γ) για να υπάρξει μια ομαλή και σταδιακή διαδικασία προσαρμογής των ίδιων επιχειρήσεων.

Η υπουργός Οικονομίας τόνισε πως για την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς των νέων τιμών και για να μην υπάρξει πρόβλημα με το υπάρχον απόθεμα φαρμάκων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες, προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής 2 μηνών, στην οποία τα φάρμακα θα πωλούνται παράλληλα και με τις δυο τιμές.

Όπως ανακοινώθηκε, η ανατιμολόγηση των αντιγράφων φαρμάκων - γενοσήμων, θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας, μείον όμως 10%. Για κάθε καινούριο γενόσημο η τιμή του θα υπολογίζεται στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας.

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τα νοσοκομειακά, τα ορφανά και τα κοινόχρηστα φάρμακα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com