Έναν θησαυρό που αποτελείται από 1,25 δις ευρώ και 36.172 πολυτελή αντικείμενα έχει στα χρηματοκιβώτιά του το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αναζητά τους κατόχους του.
Το Ταμείο απευθύνει πρόσκληση σε όσους ιδιοκτήτες αξιώνουν δικαίωμα επί ανεξόφλητης χρηματικής ή αυτούσιας παρακαταθήκης από τις ανωτέρω, ανεξαρτήτως τόπου συστάσεώς της, να υποβάλουν αίτηση απόδοσης στην Κεντρική Υπηρεσία του Ταμείου, Ακαδημίας 40. Στη δημόσια πρόσκληση υπάρχει πρώτη προθεσμία μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει και δεύτερη πρόσκληση η οποία θα δίνει το δικαίωμα αίτησης απόδοσης στους ενδιαφερομένους μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Από εκεί και πέρα οι παρακαταθήκες θα ανήκουν στο Δημόσιο δίνοντας «ανάσα» στα κρατικά ταμεία.
Eάν για τις αυτούσιες παρακαταθήκες που συστάθηκαν από το 1920 έως πριν από την 1/1/1989 και τις οποίες αφορά η δημόσια πρόσκληση του Ταμείου, δεν βρεθεί ο δικαιούχος, θα αποδοθούν στο Δημόσιο. «Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν οι αδρανείς παρακαταθήκες προς όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου», λέει ο πρόεδρος του Ταμείου, Αλέξανδρος Κρητικός.
Οι παρακαταθήκες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
Οι χρηματικές, με την αξία τους, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπολογίζεται σε 1,25 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα να αναφέρουμε ότι μετά από δικαστικές αποφάσεις, αν κάποιος θέλει να εξοφλήσει οφειλή για διατροφή, αποζημίωση, ενοίκιο, συναλλαγματική, έξωση κ.ά. και ο δικαιούχος απουσιάζει ή ο τόπος διαμονής του είναι άγνωστος, καταθέτει το ποσό της οφειλής στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το 1,25 δισ. ευρώ έχει σωρευθεί από το 1920 και μετά, αυξανόμενο κατακόρυφα από το 1990 μέχρι σήμερα.
Χρηματικές παρακαταθήκες για απαλλοτριώσεις γης που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.
Αυτούσιες παρακαταθήκες, οι οποίες είναι 36.172. Νομίσματα, κοσμήματα, μετοχές, ομόλογα, βιβλιάρια καταθέσεων, ακόμη και κλειδιά σπιτιών, που μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί η τρέχουσα αξία τους, βρίσκονται στο Ταμείο. Πρόκειται για πολυτελή αντικείμενα τα οποία είναι προϊόντα κλοπής και δεν έχουν αναζητηθεί από τους ιδιοκτήτες τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για την καταγραφή των αυτούσιων παρακαταθηκών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την ίδρυσή του μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2014, υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες.
Από το 1920 έως το 1991, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αυτούσιων παρακαταθηκών περιλαμβάνουν 5.423 παρακαταθήκες σε τιμαλφή, 4.444 σε ανοιχτούς φακέλους (που περιλαμβάνουν κυρίως συνάλλαγμα και βιβλιάρια ταμιευτηρίου) και 8.697 ομολογιακά δάνεια.
Από το 1991 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2014, εντοπίστηκαν 6.292 αυτούσιες παρακαταθήκες, από τις οποίες 2.712 σε τιμαλφή και 3.133 σε ανοιχτούς φακέλους.
Επίσης, υπάρχουν 9.975 παρακαταθήκες που προέρχονται από τα κατά τόπους καταστήματα του Ταμείου. Ενώ βρέθηκαν και κλειδιά, μετοχές, λαχειοφόρα δάνεια και ομόλογα.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι παρακαταθήκες που αναζητούν τους ιδιοκτήτες τους είναι πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1989 και δεν σημαίνει ότι είναι όλο το χρηματικό ποσό των 1,25 δισ. ευρώ, αλλά και όλες οι αυτούσιες παρακαταθήκες. Εξαιρούνται, επίσης, τα κεφάλαια για τις απαλλοτριώσεις.