Κούρεμα τόσο στα αναδρομικά όσο και στις αυξήσεις αποδοχών που προκύπτουν για τους ένστολους από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα είναι πολύ ισχυρό το σενάριο τα αναδρομικά να καταβληθούν σε δόσεις σε βάθος πενταετίας.
Όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «συμμορφωθεί» με τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, χωρίς όμως να... τινάξει στον αέρα το οικονομικό πρόγραμμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το τρέχον έτος καλύφθηκε η αποζημίωση των δικαστικών, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ένστολων.
Αυτό που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν από τις αρχές του 2015 οι αποδοχές τόσο των δικαστικών όσο και των ένστολων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με τον νόμο 4046/2012.
Νέα ειδικά μισθολόγια για ένστολους και δικαστικούς
Θα υπάρξει πρόβλημα
«Αν δώσουμε πίσω το σύνολο των μισθολογικών απωλειών τότε θα έχουμε πρόβλημα», διευκρινίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά κι από την άλλη δεν είναι δυνατόν να ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν την κοινωνία στο σύνολό της.
Άλλωστε αν λάβουμε υπόψη τις αποφάσεις για τις αποδοχές ένστολων και δικαστικών αλλά και αυτές που αφορούν τη μη φορολόγηση επιδομάτων (π.χ. βιβλιοθήκης) που λαμβάνουν ιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί, η «μαύρη τρύπα» που ανοίγει για τον προϋπολογισμό ξεπερνά κατά τι το 1 δισ. ευρώ.
Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ.
«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε.
ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Μεθαύριο ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταικούρας θα έχουν νέο «ραντεβού» με εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται εντός του φθινοπώρου και αφού τεθούν υπό διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η λύση που προωθεί η κυβέρνηση έχει τις ακόλουθες παραμέτρους.
«Ηπιότερες» περικοπές σε σχέση με αυτές που είχαν τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2012. Για παράδειγμα αν ο νόμος όριζε τότε μείωση βασικού μισθού 15%, αυτή θα περιοριστεί τώρα κάτω από το 10%. Κατά τις ίδιες πληροφορίες προς την κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην κατάρτιση νέου μισθολογίου τόσο για ένστολους όσο και για δικαστικούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.
«Κούρεμα» του συνολικού ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται βάσει της απόφαση του ΣτΕ οι ένστολοι. Αν δεν υπάρξει μείωση το κόστος φθάνει τα 420 εκατ. ευρώ για τους εν ενεργεία και τα 130 εκατ. για τους συνταξιούχους.
Συμψηφισμό μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος στρατιωτικοί-σώματα ασφαλείας με μεικτές αποδοχές έως 1.500 ευρώ. Το σκεπτικό είναι ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή μερίσματος επειδή οι ένστολοι είχαν υποστεί μισθολογικές περικοπές. Συμψηφισμό ενός ποσού που φθάνει τα 70 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στις καταβολές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια λόγω προαγωγών, παρότι αυτές είχαν τυπικά «παγώσει» με τον νόμο 4046/2012.
Αποπληρωμή των αναδρομικών σε πέντε ετήσιες δόσεις. Εφόσον όμως οι ένστολοι αποδεχθούν το «κούρεμα» των αναδρομικών, είναι εξαιρετικά πιθανό να καταβληθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη δόση θα δοθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2015. Για να είναι νομικά «καλυμμένο» το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επί της απόφασης του ΣτΕ.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι τω Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στις επαφές τους με κυβερνητικούς αξιωματούχους ζητούν την άμεση αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012. Σε ότι έχει να κάνει με την αναδρομική επιστροφή των ποσών που τους περικόπηκαν από τότε έως σήμερα εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα τους καταβληθούν.