Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο προτείνει η κυβέρνηση για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε , "σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου 2014, η Κυβέρνηση ενημέρωσε με επιστολή τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean- Claude Juncker, ότι προτείνει τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
Αρχικά διέρρευσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος έκανε δηλώσεις στο "Βήμα", το πρωί της Κυριακής, και είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο, η θέση του επιτρόπου» και δήλωσε ότι με τον πρωθυπουργό δεν συζήτησε το θέμα της αντικατάστασής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ τώρα από υπουργός, κανένας άλλος επίτροπος ο οποίος είναι υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του, θα παραμείνω στη θέση μου ως τα μέσα Οκτωβρίου» δήλωσε. Το μεσημέρι ωστόσο συνεργάτες του υπουργού Αμυνας έλεγαν ότι δεν έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις.
Ο κ. Αβραμόπουλος αναμένεται να παραμείνει στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας έως την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, ενώ όταν παραιτηθεί και από βουλευτής τη θέση του θα καταλάβει ο Θάνος Πλεύρης, πρώτος επιλαχών στην Ά Αθηνών.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα και της απόφασης του κ. Σαμαρά να αποκλείσει την Ντόρα Μπακογιάννη από τη συγκεκριμένη θέση, κάτι που της ανακοίνωσε προσωπικά το Σάββατο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τη βουλευτή της ΝΔ, η οποία βρίσκεται στην Κέρκυρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η σύντομη επικοινωνία των δύο πολιτικών είχε ως εξής:
- Ντόρα, δυστυχώς το εγχείρημα δεν βγαίνει, φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
- Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι, απάντησε η πρώην υπουργός και η σύντομη συνομιλία τους έληξε στο σημείο αυτό. Αμέσως μετά, η ίδια φέρεται να δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα και, όπως ανέφερε η ίδια, τους απαντούσε: «Κάθε εμπόδιο σε καλό». Υπενθυμίζεται, πάντωε, ότι η κ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, την επιθυμία της να προταθεί για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελική επιλογή δεν είχε γίνει ούτε μέχρι την περασμένη Πέμπτη όταν συναντήθηκαν οι κκ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος στο Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση για την επιλογή του Δ. Αβραμόπουλου φαίνεται να κλείδωσε αμέσως μετά το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στην κ. Μπακογιάννη. Το Σάββατο υπήρξε η επικοινωνία Σαμαρά - Αβραμόπουλου, ο τελευταίος αποδέχθηκε την πρόκληση και συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο και ο ρόλος που θα έχει ο νέος Επίτροπος. Η Ελλάδα διεκδικεί το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης που θέλει να αναβαθμίσει εξαιτίας και του τεράστιου κύματος μεταναστών που αντιμετωπίζει κάθε μέρα η χώρα. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις 4 Αυγούστου με την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, οπότε και θα τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή του κ. Αβραμόπουλου έγινε και με τη σύμφωνη γνώμη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου.