Σε «επιδιορθώσεις» του μηχανισμού των αποδείξεων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών πριν τον θέσει σε λειτουργία. Ηδη τα μηνύματα για τις κραυγαλέες αδικίες που προκαλεί το σύστημα που εξαγγέλθηκε έχουν φτάσει στην Καραγεώργη Σερβίας: παραβιάζεται η βασική αρχή της προοδευτικής επιβάρυνσης, ευνοούνται τα υψηλά εισοδήματα, ενώ οι μικροί πλήττονται.
Ετσι, εκτός από το ποσοστό των αποδείξεων που θα απαιτούνται για να αναγνωριστεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (από 30% που είναι σήμερα σε 20%) μελετώνται αλλαγές και στα πλαφόν που ανακοινώθηκαν (όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ χρειάζονται 12.000 ευρώ αποδείξεις ανεξαρτήτως εισοδήματος).
Ο μηχανισμός που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών προκαλεί μια σειρά από αδικίες.
** Η κυβέρνηση... ξέχασε τη βασική αρχή της προοδευτικής φορολογικής επιβάρυνσης. Από τον φορολογούμενο που έχει εισόδημα 11.500 ευρώ, ζητάει αποδείξεις 1.150 ευρώ. Από αυτόν που δηλώνει 12.001 ευρώ απαιτεί αποδείξεις 3.600 ευρώ. Πώς είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος με αποδοχές υψηλότερες κατά 500 ευρώ από έναν άλλον, να πρέπει να προσκομίσει πρόσθετες αποδείξεις αξίας 2.400 ευρώ και να απειλείται με επιπλέον επιβάρυνση 240 ευρώ;
** Με διευκρινιστικό σημείωμα, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος των αποδείξεων που θα απαιτούνται για τη δικαιολόγηση του αφορολογήτου. Δηλαδή, αυτός που έχει εισόδημα 40.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 12.000 ευρώ (δηλαδή το 30% του εισοδήματός του) για να αποφύγει ένα χαράτσι που μπορεί να φτάσει και στα 1.200 ευρώ. Εργαζόμενος με 100.000 ευρώ χρειάζεται επίσης 12.000 ευρώ εισόδημα (δηλαδή ποσοστό 12%) για να επιτύχει τον ίδιο στόχο.
**Ετσι, όπως ανακοινώθηκε, ο θεσμός των αποδείξεων λειτουργεί υπέρ των πλουσίων. Να γιατί: Ο υψηλόμισθος με τις ετήσιες αποδοχές των 100.000 ευρώ, μπορεί πολύ εύκολα να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ. Αν το επιτύχει, και υπό την προϋπόθεση ότι είναι παντρεμένος, μπορεί να εξασφαλίσει φορολογική ελάφρυνση έως και 1.800 ευρώ. Αυτό το «δώρο» υπερκαλύπτει τις απώλειες που προκύπτουν από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και ο πλούσιος βγαίνει από... πάνω.
**Το ποσοστό του 30% από μόνο του είναι πολύ υψηλό για το μέσο νοικοκυριό. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έλαβε υπόψη του ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, πληρώνουν ακόμη και το 50-60% του πραγματικού τους εισοδήματος σε δάνεια και κάρτες. Αν ληφθούν υπόψη και οι εξαιρέσεις (ΔΕΗ, τηλέφωνα, ενοίκια, φροντιστήρια κ.λπ.), η συγκέντρωση του ποσού γίνεται ακόμη πιο δύσκολη