Αποφασισμένος να πιέσει για την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρά τις επικείμενες πανελλαδικές απεργίες δήλωσε σε συνέντευξή του o Γιώργος Παπανδρέου. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Το διακύβευμα αφορά στην επιβίωση της χώρας, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα είναι πολύ επώδυνη. Πρόκειται για την επιβίωση της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου
Και πρόσθεσε: "Έχουμε τη λαϊκή στήριξη. Τα συνδικάτα το γνωρίζουν κι εκείνα. Είμαι αποφασισμένος να διατηρήσω αυτή τη θέση μου".
Σύμφωνα με το Spiegel, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, οι χώρες της Ευρωζώνης, εξετάζουν την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια και εγγυήσεις
Από την πλευρά του, ο κ.Παπανδρέου δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη φιλόδοξη μείωση στο έλλειμμα του προϋπολογισμού με την πάταξη της διαφθοράς και τον περιορισμό της σπατάλης.
"Αν το κράτος μας λειτουργούσε καλά δεν θα χρειάζονταν περαιτέρω περιορισμοί. Αλλά εφόσον υπάρχουν τόσο μεγάλες σπατάλες παντού, μπορούμε επίσης να κάνουμε και μεγάλη οικονομία", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησε τον περασμένο χρόνο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία έδειξε ότι το 30% του συνόλου των δαπανών σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας αφορά τη διαφθορά τόνισε: "Απλώς φανταστείτε πόσα χρήματα θα γλιτώναμε μόνο από την εισαγωγή υπολογιστών στα νοσοκομεία".
Επίσης, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαφθορά είναι διάχυτη στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το ελληνικό πολιτικό σύστημα ενθαρρύνει την ευνοιοκρατία και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
Ως εκ τούτου, είπε, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και δεν πληρώνουν τους φόρους τους.
Για την οικονομική κρίση επεσήμανε: "Πρέπει να δούμε την κρίση ως μία ευκαιρία να θεσπίσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".
Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται στη Γερμανία ότι η χώρα θα συμβάλλει προκειμένου να ξεπεράσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική κρίση είπε: "Δεν ζητάμε χρήματα από τη Γερμανία, ακόμη κι αν μερικές φορές το ζήτημα παρουσιάζεται έτσι".
Όπως τόνισε, η Ελλάδα χρειάζεται ωστόσο να έχει πρόσβαση στην πίστωση με τις ίδιες συνθήκες, όπως οι άλλες χώρες, ώστε να επιτύχει τη μεταρρύθμιση.