Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Τα χειρότερα έρχονται…

Μαύρη εικόνα μεταδίδουν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την οικονομία, προβλέποντας διετή ύφεση, εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος με άμεσες και αισθητές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες των τραπεζιτών

Εξαιρετικά σημαντική είναι


η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οτι η ελληνική οικονομία απειλείται τόσο από τα χρέη του Δημοσίου όσο και από την πιστωτική επέκταση του ιδιωτικού τομέα. Επισημαίνεται μάλιστα το άνοιγμα περαιτέρω της ψαλίδας μεταξύ της αποταμίευσης και των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα,.

Είναι ενδεικτικό ότι ο καθαρός δανεισμός στο σύνολο της οικονομίας, αν αφαιρεθούν οι αποταμιεύσεις, εκτοξεύθηκε στο 12% του ΑΕΠ το 2007 και στο 11% το 2008, ενώ
παράλληλα με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνονται και οι επισφάλειες.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν την πορεία των επισφαλειών και εκτιμούν πως τα προβλήματα των επιχειρήσεων θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, άποψη που συμμερίζονται και στις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μια τριετία ύφεσης και στασιμότητας με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,7% φέτος και κατά 0,4% το 2010, σε μία εξέλιξη που θα εκτινάξει την ανεργία πάνω από το 10%.

Οι εκτιμήσεις αυτές μεταφραζόμενες στην πορεία των επιχειρήσεων μόνο αρνητικές εξελίξεις μπορούν να προμηνύουν.

Μετά από ένα 12μηνο κατά το οποίο οι τράπεζες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να στηρίξουν τους μεγάλους ή και μικρότερους επιχειρηματικούς πελάτες τους, μέσω προγραμμάτων αναχρηματοδοτήσεων και αύξησης των πιστωτικών ορίων γεγονός που απομάκρυνε χρονικά την καταγραφή επισφαλειών και ζημιών, έχουν αρχίσει να εξαντλούν τα περιθώρια ανοχής και υποστήριξης.

Κι άλλα κανόνια στο real estate

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας υπηρεσιών real estate ΕΚΤΑΣΙΣ η οποία οδηγήθηκε σε υπαγωγή του άρθρου 99 ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της να εξυπηρετήσει τον τραπεζικό δανεισμό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως κι άλλες εταιρείες της ίδιας κατηγορίας βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και θεωρούν βέβαιη ανάλογη εξέλιξη.

Εξηγούν δε πως στον συγκεκριμένο τομέα όπου οι επιχειρήσεις ουσιαστικά ασκούσαν αποκλειστικά διαμεσολαβητικό ρόλο χωρίς να έχουν πρωτογενή επιχειρηματική δραστηριότητα, η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις εταιρείες π.χ. του κλάδου κατασκευών ανεξαρτήτως μεγέθους, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και τη διατήρηση των τιμών των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα παρά τη στασιμότητα της κτηματαγοράς.

Παρά τα σημάδια σχετικής βελτίωσης που φαίνεται να εμφανίζουν άλλοι τομείς όπως π.χ. ο τουρισμός (σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις δεν διαφαίνεται καταστροφή) η κατάσταση της οικονομίας όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες είναι πολύ χειρότερη από αυτή που φαίνεται με τα δημοσιονομικά να έχουν εκτροχιαστεί πλήρως.

Προσωρινή ανάπαυλα

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα, οι πιο απαισιόδοξοι κάνουν λόγο για προσωρινή ανάπαυλα της κρίσης -και όχι για τάση εξομάλυνσης- χωρίς να αποκλείουν αναθέρμανση της κρίσης που αν επιβεβαιωθεί θα εμφανισθεί χειρότερη και με μεγαλύτερους κινδύνους τόσο για το τραπεζικό σύστημα πανευρωπαϊκά όσο και για τις οικονομίες.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών προτείνουν ως μια λύση για την ελληνική οικονομία να δοθεί έμφαση στις πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στην αγορά προϊόντων και εργασίας και στην προώθηση της καινοτομίας με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας που επιδεινώθηκε κατά 13% από το 1997 μέχρι σήμερα, καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση του κόστους εργασίας στα αντίστοιχα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. θεωρώντας οτι αυτό μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της χώρας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com