Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Δισεκατομμύρια στο βρόντο!

Την ώρα που η κυβέρνηση «αμπαλάρει» νέα «πακέτα» στήριξης των επιχειρήσεων άνω των 2 δισ. ευρώ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν κρούουν τον κώδωνα καθώς το ελληνικό δημόσιο βυθίζεται στα βαθιά, θολά και … «άπατα» νερά των ελλειμμάτων.

Στην πρώτη έκθεση που εκδίδεται αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα τον περασμένο Ιούνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει:



* έκρηξη αντί για μείωση στο δημόσιο έλλειμμα, στο 6,2% φέτος και 7,5% το 2010!
* άλμα στο δημόσιο χρέος έως και το 120% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, από 98,5% πέρυσι και
* διψήφια ποσοστά ανεργίας, πάνω από 10%.

Τους ξένους αναλυτές ανησυχεί ιδιαίτερα ότι τα δημόσια έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνονται, το έλλειμμα διογκώνεται φέτος με ρυθμός 600 εκατ. ευρώ το μήνα (3,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο), οι δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από τον προβλεπόμενο (σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι), την ώρα μάλιστα που η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται διαρκώς (1,7% εφέτος και ακόμα πιο χαμηλά, κατά 0,4% το 2010). Ανάκαμψη αναμένεται να υπάρξει στη χώρα μας, για τους ειδικούς του ΔΝΤ, από το 2011 και μετά, αλλά με πολύ χαμηλούς –σχεδόν μηδενικούς- ρυθμούς ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξαγγέλλει τριχίλιαρα και πεντοχίλιαρα για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντιάτρους, οικονομολόγους, φαρμακοποιούς κλπ (συνολικά 250 εκατ. ευρώ), ενώ άρχισε να μοιράζει «κρατικές εγγυήσεις» για δάνεια 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις.

Παρότι όμως τους προηγούμενους μήνες έχει μοιράσει άλλα 4,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις (για Τουρισμό, μεταποιητικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες, οικοδομή, ΤΕΜΠΜΕ κλπ), έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνει ότι μόνο στην πρωτεύουσα, 18.000 εργαζόμενοι στην μεταποίηση απολύθηκαν, και αναμένεται να απολυθούν συντόμως άλλοι 18.000, ενώ 8500 επιχερήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Επιπλέον, σε ύψη ρεκόρ εκτοξεύονται πλέον οι ακάλυπτες επιταγές (σύμφωνα με στοιχεία της «Τειρεσίας»), ενώ ο πρόεδρος του ΒΕΑ κ. Ραβάνης αποκαλύπτει πως αυξάνονται οι μεταχρονολογημένες επιταγές στην αγορά που ξεπερνούν το εξάμηνο –φτάνοντας ακόμα και στον ενάμισι χρόνο από την έκδοσή τους!

Μπροστά στο ενδεχόμενο πρόκλησης ενός φαινόμενου ντόμινο που θα συμπαρέσυρε τα πάντα, η αγορά αναζητεί λύσεις. Η κυβέρνηση στηρίζεται και πάλι στο δανεισμό, την ώρα που Διεθνείς Οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και Κομισιόν συστήνουν επιτακτικά επιστροφή στην δημοσιονομική τάξη, ζητώντας πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και ουσιαστική μείωση ελλειμμάτων και χρεών, για να μην «τρομάζουν» οι πιστωτές της χώρας και να μην υποθηκεύουν τα υψηλά spreads, την Ανάπτυξη και το μέλλον του τόπου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com