«Στις 16 Μαρτίου η Ελλάδα θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για εξυγίανση των δημοσιονομικών της σε περίπτωση που μέχρι τότε δεν υπάρχει ικανοποιητική υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης τάχθηκαν κατά της πρότασης της ΕΚΤ και της Γερμανίας για νέο πακέτο μέτρων άμεσα. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι 16 υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης υιοθετούν την στάση των αρχηγών κρατών που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει δράση σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί.
"Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα στο έλεος των αγορών και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για την περίπτωση αυτή", πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ. "Είναι λάθος των αγορών να επιτίθενται στην Ελλάδα, όμως αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να αποδείξει τη σοβαρότητα της μέσα στους επόμενους μήνες", τόνισε.
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η βοήθεια σε περίπτωση που η Ελλάδα τη ζητήσει ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας "ότι δεν είναι σωστό να μιλούμε δημόσια για το πώς θα δοθεί η βοήθεια αυτή και από ποια ευρωπαϊκά όργανα". Για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας "είμαστε πεπεισμένοι ότι το ελληνικό σχέδιο θα πετύχει".
Η επόμενη αξιολόγηση για την Ελλάδα θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης τα νέα μέτρα θα πρέπει να είναι προς την πλευρά περικοπής δαπανών παρά στην αύξηση των φόρων. Από την πλευρά του ο νέος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν στην πρώτη του συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι "η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα νέα οικονομικά αναθεωρημένα στοιχεία - προβλέψεις στις 25 Φεβρουαρίου.
Είπε επίσης, ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει και νέα όταν χρειαστεί.
Σήμερα στη συνεδρίαση του Εκοφίν αναμένεται να επικυρωθεί και τυπικά η ένταξη της χώρας μας σε πιο σκληρή επιτήρηση, υπό το άρθρο 126 (9). Αναμένεται να επικυρωθεί επίσης το 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας μας που θα συνοδεύεται με τις ανάλογες συστάσεις αλλά και η πρόταση της Κομισιόν για τοποθέτηση Ευρωπαίου τοποτηρητή στην ΕΣΗΕ και απευθείας ελέγχους από τη Eurostat στην ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
Η χώρα μας θα υπόκειται σε μηνιαίους ελέγχους από αξιωματούχους της Ε.Ε και τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για το 2010. Επίσης, θα δίνεται πλέον το δικαίωμα στην Κομισιόν να συστήνει νέα μέτρα όποτε το θεωρεί απαραίτητο.
Βάσει αυτής της αξιολόγησης από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομίας στα συμπεράσματα του συμβουλίου θα υπάρχει και η προτροπή και για επιπλέον μέτρα (πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα) εάν υπάρχει εκτροχιασμός από τους στόχους μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.