Αρνούνται τις κατηγορίες ότι σπέρνουν τον πανικό στις αγορές με τις υποβαθμίσεις κρατών και συγκεκριμένα της Ελλάδας οι οίκοι αξιολόγησης. Όπως υποστηρίζουν, οι αξιολογήσεις γίνονται υπό καθεστώς πλήρης διαφάνειας και αντανακλούν την εικόνα τους για την εκάστοτε χώρα, έστω και αν κάθε υποβάθμιση αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης για την άτυχη χώρα.
“Δεν κατανοούμε αυτή την ψύχωση. Είχαμε ξεκινήσει να μειώνουμε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από το 2004 και κανείς δεν αντέδρασε” δικαιολογείται ο οίκος Standard and Poors (S&P).
Aπό την μεριά της η Moody's εξέδωσε διευκρινιστικές οδηγίες που περιγράφουν την μεθοδολογία αξιολόγησης που ακολουθεί ο οίκος, προς αποφυγή παρεξηγήσεων και ενίσχυση της διαφάνειας.
Όσον αφορά τον οίκο Fitch, διατηρεί πιο σκληρή στάση, με τον πρόεδρο του να δηλώνει πως “ Αμφιβάλλουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει μέτρα που θα ευνοήσουν την ανάκαμψη της γιατί στην πραγματικότητα ποτέ δεν έχει ακολουθήσει καμία οδηγία που προέρχεται από την Ευρώπη”. Όπως υποστηρίζουν μάλιστα από την Fitch, η πίεση αυτή υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να αποδείξουν την δημοσιονομική τους πειθαρχία.