Με αναδρομή στο 1981 απάντησε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στον πρωθυπουργό, για όσα καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία, σχετικά με τις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Έκανε λόγο για «ποταμό ύβρεων», ενώ όσον αφορά για το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαμόρφωση συνθηκών κρίσης, αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε, δεν κατάφερε να μειώσει αισθητά το χρέος.
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι οι ύβρεις στοχεύουν στο "χθες" και απαντώνται, όπως ισχυρίστηκε, από στοιχεία, τεκμήρια και αριθμούς. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1981 με το χαμηλότερο χρέος στην Ευρώπη και τη μετέτρεψε μέσα σε οκτώ χρόνια στην πιο υπερχρεωμένη χώρα. Όπως είχε δηλώσει προεκλογικά και ο Κώστας Καραμανλής, επέρριψε τις ευθύνες για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη διεθνή συγκυρία, λέγοντας ότι "η διεθνής κρίση το ανέβασε πάλι [σ.σ. το χρέος], όπως συνέβη σε όλες τις χώρες του κόσμου".
"Κατά τα άλλα, ας πάψει ο κ. Παπανδρέου να αναζητεί άλλοθι στο χθες, για την αβουλία, την ατολμία και την αναβλητικότητά του", δήλωσε το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι "η δημαγωγία έχει και τα όριά της".
Ολόκληρη η δήλωση του Πάνου Παναγιωτόπουλου:
Σε τέτοιες δύσκολες ώρες ο κάθε Έλληνας διερωτάται, γιατί ο Πρωθυπουργός προτίμησε σήμερα έναν ποταμό ύβρεων κατά της Ν.Δ., αντί μιας καθαρής εξήγησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
Και οι μεν ύβρεις στοχεύουν στο χθες. Και απαντώνται - όχι με ανάλογες υβριστικές επιθέσεις - αλλά με στοιχεία, τεκμήρια και αριθμούς.
Να του θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε τη χώρα, το 1981, με το χαμηλότερο χρέος στην Ευρώπη. Και κατάφερε μέσα σε οκτώ χρόνια, να την μετατρέψει στην πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης!
Από τότε δεν συνήλθαμε ποτέ. Μόνο το έτος 2000, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και χωρίς να υπάρχει διεθνής κρίση, το χρέος της Ελλάδας ήταν ακόμα πάνω από 110%.
Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία, τα λίγα χρόνια που κυβέρνησε, δεν κατάφερε να το μειώσει αισθητά. Και η διεθνής κρίση το ανέβασε πάλι, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Να σταματήσουν, κατά συνέπεια, οι ανακρίβειες και η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Σε κάθε περίπτωση, επί του παρόντος, ως μεγάλο ζητούμενο παραμένει η πλήρης και καθαρή εξήγηση για το τι συμφωνήθηκε για την Ελλάδα στη χθεσινή Σύνοδο των Βρυξελλών.
Κατά τα άλλα, ας πάψει ο κ. Παπανδρέου να αναζητεί άλλοθι στο χθες, για την αβουλία, την ατολμία και την αναβλητικότητά του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι, από τις 4 Οκτωβρίου του 2009, κυβέρνηση του τόπου και αυτή κρίνεται για τις πράξεις και τις παραλείψεις της.
Η δημαγωγία έχει και τα όριά της.