Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Θα μας γδάρουν.......

Η ΜΕΓΑΛΗ ώρα για το φετινό πρόγραμμα δανεισμού πλησιάζει καθώς η χώρα πρέπει να βγει το επόμενο διάστημα στις αγορές για να δανεισθεί μεγάλα ποσά ενόψει των λήξεων παλαιότερων ομολόγων ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει καλύψει τις ανάγκες της μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου. Δεν μπορεί, όμως, να βγει στις αγορές τελευταία στιγμή, γιατί οι κερδοσκόποι θα το εκμεταλλευθούν ανεβάζοντας τα επιτόκια δανεισμού ακόμη περισσότερο.

Φημολογία

Ηδη το Δημόσιο έχει δανεισθεί φέτος σχεδόν 10 δισ. ευρώ εκδίδοντας 5ετή ομόλογα σταθερού και κυμαινόμενου επιτοκίου και περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ σε 3μηνα, 6μηνα και 12μηνα έντοκα γραμμάτια. Με δεδομένο ότι ο συνολικός προγραμματισμένος δανεισμός του κράτους για φέτος ανέρχεται σε 54-55 δισ. ευρώ περίπου, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δανειστεί πάνω από 40 δισ. ευρώ το υπόλοιπο της χρονιάς.

Στην αγορά κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα. Η έκδοση των 10ετών είχε προαναγγελθεί από τον προηγούμενο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρο Παπανικολάου, τον οποίον διαδέχθηκε πρόσφατα ο Πέτρος Χριστοδούλου, στέλεχος της Εθνικής.

Οι διαδόσεις, σε συνδυασμό με την απογοήτευση που προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένο σχέδιο για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στο πρόσφατο Ecofin, βάρυναν το κλίμα και συνέβαλαν στη διεύρυνση του spread (διαφορά επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα δανειζόταν με spread 278 μονάδων βάσης πάνω από τη Γερμανία στις 13 Φεβρουαρίου. Ομως το ίδιο spread είχε εκτιναχθεί στις 335 μονάδες βάσης στις 18 Φεβρουαρίου με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 6,48%.

Ανάλογη άνοδος παρατηρήθηκε στο spread του 2ετούς ελληνικού ομολόγου που σκαρφάλωσε στις 452 μονάδες βάσης στις 13 Φεβρουαρίου, ανεβάζοντας την απόδοση στο 5,57%. Το spread του ιδίου ομολόγου ήταν 408 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο γερμανικό στις 13 Φεβρουαρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα έπρεπε να δανεισθεί τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, αλλά δεν έχει κάνει τίποτε με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει γίνει πιο πιεστική.

Οι περισσότεροι έλληνες τραπεζίτες συμφωνούν ότι η χώρα μπορεί να βρει τα λεφτά στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αλλά θα τα πληρώσει πολύ ακριβότερα, αν δεν υπάρξει νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που θα έχει την έγκριση της Ε.Ε.

Νεό πακέτο

Σύμφωνα μ' αυτούς, οι αγοραστές των ομολόγων δεν έχουν να φοβηθούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας γιατί είτε θα τύχει οικονομικής στήριξης από την Ε.Ε. είτε θα προσφύγει στο ΔΝΤ για χρηματοδότηση. Ορισμένοι εξ αυτών εκτιμούν ότι το Δημόσιο μπορεί να σιγουρευτεί ότι θα πουλήσει 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον στις ελληνικές και ξένες τράπεζες που είναι οι βασικοί διαπραγματευτές του δημόσιίου χρέους. Αυτό εκτιμούν μπορεί να συμβεί ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων.

Το επόμενο βήμα κι αφού, όπως εκτιμάται, έχει ανακοινωθεί το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων, θα ήταν να βγει η Ελλάδα να δανειστεί επιπλέον 7 με 10 δισ. ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα spreads με τα οποία δανείζεται η Ελλάδα θα συμπιεσθούν αρκετά.

«Η αγορά θα αντιληφθεί ότι η χώρα θα βρει τα λεφτά που ζητά και το αγοραστικό ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί, καθώς αρκετοί θα σπεύσουν να επωφεληθούν από τα υψηλά spreads και τις αποδόσεις», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com