Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Siemens: Προς όφελος Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ η χειραγώγηση

Στα δύο μεγάλα κόμματα «πίστωσε» τα οφέλη από τη συγκάλυψη του σκανδάλου της SIEMENS, ο συνηγόρος του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, Γ. Ματζουράνης. Η θέση του, καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του στην εξεταστική επιτροπή, ήταν συγκεκριμένη: «Υπήρξε πολιτική και νομική χειραγώγηση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα να μείνουν στο απυρόβλητο υπουργοί αλλά και να διευκολυνθεί η υπεράσπιση του Μιχάλη Χριστοφοράκου».


Ο μάρτυρας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών που συνετέλεσαν στη συγκάλυψη. Αντίθετα, στο στόχαστρό του μπήκε τόσο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς όσο και ο πρώην ανακριτής της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» Ν. Ζαγοριανός.

Στην πολύωρη χθεσινή κατάθεσή του ενώπιον της 19μελούς επιτροπής, κατήγγειλε προσπάθεια χειραγώγησης του ανακριτή από τον πρώην εισαγγελέα, με τον δικηγόρο να υποστηρίζει ότι «στήθηκε μια δικαστική αλλά και πολιτική μηχανή με εκτελεστικό όργανο τον εύκολα χειραγωγήσιμο Ν. Ζαγοριανό, για να παραγραφούν οι όποιες ευθύνες, γεγονός που εξυπηρετούσε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Ο συνήγορος του κ. Σκαρπέλη θέλοντας να καταδείξει τον αδιάρρηκτο «δεσμό» των δύο δικαστικών λειτουργών, σημείωσε ότι οι δύο άντρες είχαν συνεχείς συναντήσεις και προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του ζήτησε από την επιτροπή να άρει το τηλεφωνικό απόρρητο του κ. Ζαγοριανού, προκειμένου να αποκαλυφθεί με ποιους επικοινωνούσε κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας.

Μάλιστα, ο Ν. Ζαγοριανός, κατά τον μάρτυρα, επελέγη λόγω της απειρίας του αλλά και των σχέσεων που είχε με ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, αν και ο ίδιος άφησε σαφείς υπαινιγμούς και για σχέσεις της μητέρας τού ανακριτή με τη Ν.Δ.

Πάντως, η μεθόδευση για τη συγκάλυψη της υπόθεσης φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, ότι ξεκίνησε πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα ο Ν. Ζαγοριανός.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τον Μάιο του 2008 είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, που διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα, να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, αφού οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» είχαν καταθέσει πως χρηματοδοτούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα. Κάτι που, όμως, όχι μόνο δεν έγινε αλλά και ο Γ. Σανιδάς δύο ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας είχε αποφανθεί ότι δεν υφίστανται πολιτικές ευθύνες.

Οι ίδιοι ατελέσφοροι χειρισμοί ακολουθήθηκαν και όταν ο Ν. Ζαγοριανός ανέλαβε την υπόθεση. Ο κ. Ματζουράνης είπε ότι «το κατηγορητήριο στήθηκε έτσι ώστε να εκπέσει στο πρώτο δικαστικό συμβούλιο και έτσι να συγκαλυφθούν οι όποιες πολιτικές ευθύνες». Αλλά και ο Ν. Ζαγοριανός προχώρησε στις πρώτες κλήσεις μαρτύρων τον Ιούνιο του 2009, ένα χρόνο αφού είχε αναλάβει την υπόθεση.

Κατά τα λοιπά, και αυτός ο μάρτυρας -όπως και οι προηγούμενοι- συσχέτισε τη δράση της SIEMENS με πολιτικά πρόσωπα και χαρακτήρισε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο ως συμβιωτικό μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, με την οποία επικοινωνούσε σε καθημερινή βάση και λειτουργούσε ως «μεγάλος αδελφός».

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ετέθη από βουλευτές το θέμα της «περίεργης» διαγραφής όλων των δεδομένων από το κινητό της δημοσιογράφου της «Ε» Αριστέας Μπουγάτσου, όταν εκείνη ολοκλήρωσε την κατάθεσή της στην επιτροπή, την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Σ. Βαλυράκης δήλωσε ότι θα ενημερώσει την ΑΔΑΕ, αλλά και τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί το ζήτημα.*

 
website counter
friend finderplentyoffish.com