Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Εν μέσω κρίσης και κόντρα σε αυτή η φετινή 75η ΔΕΘ

Με περισσότερες συμμετοχές εκθετών θα λειτουργήσει η φετινή 75η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (11-19/9), έναντι της περσινής αλλά με λιγότερα, ή στην καλύτερη περίπτωση, ίδια με πέρσι, έσοδα. Κι αυτό γιατί, λόγω οικονομικής κρίσης, η διοίκηση της Helexpo ακολούθησε μια νέα τιμολογιακή πολιτική προσέλκυσης εκθετών, η οποία, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, περιλαμβάνει σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, που είναι της τάξης του 25%-30% και σε κάποιες περιπτώσεις 40%.



Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Αθήνα, , Τζόσεφ Τοθ, καθώς η Ουγγαρία είναι η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης.

Σε ό,τι αφορά στις συμμετοχές εκθετών ο κ.Μαυρίδης ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής έχουν φθάσει τους 1.041 έναντι 915 πέρσι και ότι η παρουσία του δημόσιου τομέα (φορείς, οργανισμοί, υπουργεία), αντιστοιχεί στο 18% με το υπόλοιπο 82% να είναι ιδιώτες. Κατά τον κ.Μαυρίδη, περίπου ένας στους τρεις εκθέτες είναι νεοεμφανιζόμενος.

Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι ο αριθμός των επισκεπτών να ξεπεράσει τις 250.000.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της Ουγγαρίας, η οποία φέτος έχει την… τιμητική της στη ΔΕΘ, ο Ούγγρος διπλωμάτης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως φέτος έχουμε ρεκόρ συμμετοχών επιχειρήσεων από την Ουγγαρία (έφθασαν τις 44) ενώ «μετέφερε» την επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας και των επιχειρηματιών της χώρας του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Έδωσε δε έμφαση στο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας-Ουγγαρίας που διοργανώνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο στο πλαίσιο της 75ης ΔΕΘ.

Ο κ.Τοθ ανέφερε ακόμη πως κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ουγγαρία περίπου 100.000 Έλληνες ενώ οι συμπατριώτες του που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο φθάνουν τις 300.000. Τόνισε δε, ότι οι ελληνικές επενδύσεις στην Ουγγαρία ανέρχονται σήμερα σε 500 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της 75ης ΔΕΘ θα βρεθούν η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη, ενώ διοργανώνεται και σχετική ημερίδα (τη Δευτέρα 13/9), με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη: Καινοτομική και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Β.Ελλάδα.

Πέραν αυτού, έχουν δρομολογηθεί και διάφορες άλλες δράσεις που «ενισχύουν» τις πρωτοβουλίες περί πράσινης ανάπτυξης στην καθημερινότητά μας. Μεταξύ αυτών θα διαμορφωθεί μία… πράσινη πύλη της ΔΕΘ, για τη σύνθεση της οποίας θα αξιοποιηθούν 25.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά.

Επίσης, στην 75η ΔΕΘ θα παρουσιαστεί το μοναδικό παγκοσμίως ηλιακό δέντρο, αλλά και ένα βιοκλιματικό σπίτι, ηλιακά περίπτερα, ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα κ.α.

Στο πλαίσιο των θεματικών αφιερωμάτων (συνολικά 13 θεματικά αφιερώματα), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό της μουσικής και ιδιαίτερα το κομμάτι των συναυλιών. Στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στην 75η ΔΕΘ περιλαμβάνονται: Φ.Πλιάτσικας και Μ.Στρατής (14/9), Γλυκερία, M.Aσλανίδου, Γ.Λιανός (15/9), Eλεονώρα Zουγανέλη και Δ.Aναστασιάδης (16/9), Λ.Mαχαιρίτσας και Γ.Kότσιρας (17/9), Χ.Αλεξίου, Μ.Φριντζήλα (18/9), στο "Παλαί ντε Σπορ" και N.Θεοδωρίδου (19/9).

Η τιμή εισόδου στην 75η ΔΕΘ είναι: 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com