Η θερινή άδεια που δεν χορηγείται με υπαιτιότητα του εργοδότη δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος έκρινε ο Άρειος Πάγος, με την υπ’ αριθμ. 455/2010 απόφασή του.
Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο θα πρέπει να προσαυξάνονται οι αποδοχές αδείας. Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία αφορούσε στη διαφορά εργαζόμενου στη ΔΕΗ με την επιχείρηση, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια στον εργαζόμενο πριν από τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, ακόμη και αν ο τελευταίος δεν υπέβαλε αίτηση.
"Δεν επιτρέπεται, ούτε με συμφωνία μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη, η μεταφορά των ημερών της ετήσιας άδειας του τελευταίου, που δεν του χορηγήθηκαν από τον εργοδότη στο επόμενο ή στα μεθεπόμενα έτη, με συνέπεια να είναι ανίσχυρη τέτοια συμφωνία και ο εργοδότης ο οποίος δεν χορήγησε πλήρη την κανονική άδεια στο μισθωτό του, κατά τη διάρκεια του έτους που αυτή αφορά, να είναι υποχρεωμένος, από το τέλος του αντίστοιχου έτους να καταβάλει σε αυτόν τις αντίστοιχες προς τις ημέρες αυτές αποδοχές αδείας με προσαύξηση κατά 100%", υπογραμμίζει ο Άρειος Πάγος.