Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Υπερεξουσίες δίνει το μνημόνιο με το Κατάρ

Υπερεξουσίες στην Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύουν οι κ.κ. Χάρης Παμπούκης και Ahmad Al Sayed (γραμματέας της κρατικής εταιρείας επενδύσεων), δίνει το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κατάρ (Qatar Investment Authority).


Η επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες, θα υπερπηδά όλα τα «εμπόδια» νομικής ή άλλης φύσης που θα προκύπτουν στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων τα οποία θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Σε γενικές γραμμές, το μνημόνιο, το οποίο αποτελεί στην ουσία δήλωση καλών προθέσεων, μεταξύ άλλων αναφέρει:

Αρθρο 1 Τα πεδία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, με την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών από πλευράς της κρατικής εταιρείας επενδύσεων του Κατάρ ή συνεργαζόμενων με αυτήν εταιρειών. Κατονομάζονται οι τομείς του τουρισμού, ακινήτων (real estate), των μεταφορών, λιμάνια, αεροδρόμια, τράπεζες και ενέργεια. Η κρατική εταιρεία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στους τομείς αυτούς στην Ελλάδα έως 5 δισ. δολάρια.

Αρθρο 2 Η Κοινή Επιτροπή που θα δημιουργηθεί, θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, να εξετάσει το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, παρέχοντας στην κρατική εταιρεία επενδύσεων του Κατάρ κάθε δυνατή διευκόλυνση, αναγνωρίζοντας τα επενδυτικά προγράμματά του ως τον πλέον «προτιμητέο πιθανό επενδυτή» (favored possible investor status), όσον αφορά τόσο τα προνόμια που αυτός μπορεί να απολαμβάνει όσο και τις φορολογικές απαλλαγές και την αδειοδότηση μέσω του συστήματος fast track.

Αρθρο 3 Ορίζεται σαφώς ότι η συμφωνία δεν δεσμεύει τα δύο μέρη δημιουργώντας νομικές ευθύνες αποζημίωσης. Τόσο το Ελληνικό Δημόσιο όσο το Κατάρ και η κρατική εταιρεία δεν δεσμεύονται για τίποτε περισσότερο από αυτά που αναφέρονται ρητώς στο μνημόνιο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com