«Θα ήθελα να μη χαθεί καμία θέση εργασίας στο Δημόσιο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο BBC, απφεύγοντας όμως να δεσμευθεί ότι θα κάνει αυτή του τη θέληση πραγματικότητα. Επεσήμανε ότι συμφωνεί με την Άνγκελα Μέρκελ στην αναγκαιότητα ενός συστήματος «τιμωριών» για τις χώρες της ευρωζώνης συμπληρώνοντας όμως ότι η λιτότητα είναι αρκετή τιμωρία για την Ελλάδα.
“Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπών”, επεσήμενε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ για δημιουργία ενός μηχανισμού εποπτείας της ευρωζώνης και λειτουργία ενός συστήματος “τιμωριών” τον βρίσκει σύμφωνο αλλά πρόσθεσε ότι η λιτότητα είναι αρκετή τιμωρία για την Ελλάδα.
“Κόψαμε μισθούς και συντάξεις και προχωρήσαμε σε σημαντικές αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα” , δήλωσε πρωθυπουργός της χώρας, μιλώντας στην εκπομπή “Hard Talk” του βρετανικού δικτύου.
Όσον αφορά σε σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και ότι το μόνο που έχει συζητηθεί είναι μια πιθανή επιμήκυνση του χρόνου από πληρωμής των δανείων από το μηχανισμό στήριξης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στοχεύει στην εξάλειψη της αδιαφάνειας, γεγονός που θα ωφελήσει οικονομικά με άνοδο 4% του ΑΕΠ.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα θα καταφέρει τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% μέσα στο χρόνο και ότι θα αρχίσει από το 2012 την αποπληρωμή των δανείων και τη μείωση του χρέους.
"Η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα προχωρήσει μπροστά" ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι στόχος του είναι να σώσει την Ελλάδα "χωρίς να έχει πρόβλημα αν δεν επανεκλεγεί".
Σε ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα το 2000 κάλυπτε τα κριτήρια που της ζητήθηκαν για την ένταξη της στην ΟΝΕ. Πρόσθεσε δε, ότι το γεγονός ότι σε κάποιο σημείο “απομακρυνθήκαμε από αυτά τα δεδομένα ασφαλώς είναι ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως της προηγούμενης”.
Όσον αφορά στην κρίση της Ιρλανδίας και στις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει για τη χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι ο μηχανισμός στήριξης έδωσε στην Ελλάδα τον αναγκαίο χρόνο για μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές με τους καλύτερους όρους.
Συμπλήρωσε, τέλος, ότι οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν καθώς η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο ενώ τώρα η Ιρλανδία έχει τη λύση του μηχανισμού στήριξης.