Πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ. ευρώ,το οποίο περιλαμβάνει μείωση του βασικού ωρομισθίου, περικοπές θέσεων στο Δημόσιο, «μαχαίρι» στο πρόγραμμα κρατικών δαπανών και αυξήσεις στους φόρους φυσικών προσώπων την περίοδο 2011-14, παρουσίασε η ιρλανδική κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 7 δισ. ευρώ και τις κρατικές επενδύσεις κατά 3 δισ. ευρώ. Ο βασικός πρώτος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται κατά 10%, ενώ το ελάχιστο ωρομίσθιο μειώνεται κατά 1 ευρώ στα 7,65 ευρώ. Επίσης στον δρόμο θα βρεθούν 24.750 δημόσιοι υπάλληλοι.
Τα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνουν περικοπές 2,8 δισ. ευρώ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και αυξήσεις της φορολογίας του εισοδήματος της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα αυξηθεί στο 23% το 2014, από 21% σήμερα, ενώ θα μειωθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους συνταξιούχους. Συν τοις άλλοις εισέρχεται νέο τέλος στην ακίνητη περιουσία.
Επιπροσθέτως αυξάνεται ο φόρος ρύπων από 15 ευρώ/τόνο σε 30 ευρώ. Ο φόρος γίνεται σταδιακά 25 ευρώ το 2010 και 30 ευρώ το 2014.
Εν μέσω όλων αυτών των μέτρων η Ιρλανδία δεν βάζει χέρι στον ελκυστικό συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων, 12,5% τον οποίο αφήνει αμετάβλητο.
Το πρόγραμμα λιτότητας επιμερίζεται σε 10 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών και σε 5 δισ. ευρώ αύξησης φορολογικών συντελεστών.
Η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ το 2011 και στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014. Το έλλειμμα αναμένεται να βρεθεί στο 12% του ΑΕΠ φέτος ή 32% συμπεριλαμβανομένης της διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, λόγω φόβων ότι το υψηλό κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου θα έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας υποβαθμίστηκε σε "Α" από "ΑΑ-" και την βραχυπρόθεσμη σε "Α-1" από "Α-1+".
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το Δουβλίνο πρόκειται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση και της Bank of Ireland, μετά την παρέμβαση στην Anglo Irish Bank, που βρίσκεται ήδη υπό κρατικό έλεγχο.
Συνδικαλιστικές οργανώσεις, ομάδες φοιτητών και συνταξιούχων έχουν προγραμματίσει εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας στο Δουβλίνο το Σάββατο. Ο επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας δήλωσε ότι δεν αναμένεται η δημόσια οργή να οδηγήσει σε βίαιες κοινωνικές αναταραχές.