Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σε ισχυρότερο οπλοστάσιο κατά χρεών υποχρεώνει η κρίση την ΕΕ

Η αρνητική ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ιρλανδία μπορεί να υποχρεώσει τους σχεδιαστές της ευρωπαϊκής πολιτικής να επεκτείνουν το οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της κρίσης του χρέους που απειλεί να διαλύσει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ.



Εναλλακτικές λύσεις που προβάλλουν οικονομολόγοι της Societe Generale SA και της Barclays Capital περιλαμβάνουν : την ενίσχυση του προσωρινού ταμείου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ ή τη μετατροπή του σε πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης, την έκδοση κοινών ομολόγων για τις 16 χώρες-μέλη ή την τροφοδότηση της οικονομίας με ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Όλες αυτές οι λύσεις θα ήταν δίχως προηγούμενο και κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης - με την πρωτοκαθεδρία της γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ - δεν έχει δώσει ενδείξεις πως εξετάζονται παρόμοια βήματα. "Μέχρι τώρα υπήρξαν επανειλημμένες παρεμβάσεις, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να απαντούν με πωλήσεις¨" δήλωσε ο Andrew Balls, επικεφαλής διαχείρισης στο Λονδίνο του Pacific Investment Management Co., που διαχειρίζετια το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο στον κόσμο.

"Οι σχεδιαστές της πολιτικής πρέπει να προχωρήσουν πέρα από την μεμονωμένη προσέγγιση κατά χώρα και να σκεφθούν τις προκλήσεις για το σύστημα συνολικά." "Η μόλυνση από τη κρίση στις περιφερειακές χώρες είναι υφέρπουσα" δήλωσε ο Joachim Fels, επικεφαλής ανάλυσης της παγκόσμιας οικονομίας της Morgan Stanley στο Λονδίνο. "Επίσης έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις σε ορισμένες χώρες του κέντρου".

Πίσω από το ξεπούλημα βρίσκονται οι ανησυχίες για μία υπερβολική επιβάρυνση της Ιρλανδίας από την ΕΕ, οι φόβοι πως τα πολιτικά αντιδημοφιλή μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων θα αποτύχουν ή θα προκαλέσουν ύφεση στην οικονομία, η υποψία ότι ορισμένες χώρες παρά ταύτα θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, οι εκτιμήσεις πως οι ενέσεις ρευστότητας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα και η φημολογία ότι ο κερματισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής θα ακυρώσει τη δέσμευση του επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να "πράξει ότι χρειάζεται" για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

"Τα επόμενα 5-10 χρόνια θα χρειαστεί να υπάρξει περισσότερη δημοσιονομική ενοποίηση στην Ευρωζώνη από αυτή που έχουμε σήμερα" δήλωσε ο Paul Donovan, δεύτερος σε ιεραρχία οικονομολόγος της UBS AG στο Λονδίνο. "Ενα από τα πράγματα που η Ευρώπη κάνει καλά είναι να ενοποείται περισσότερο μέσα σε συνθήκες κρίσης".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com