Για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να διαπραγματευθεί επί της ουσίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς. Συνέκρινε την Ελλάδα με την Ιρλανδία, λέγοντας ότι η δεύτερη αρνήθηκε με την ένταξη της στο μνημόνιο να αυξήσει τη φορολογία των εταιρειών, την ώρα που η Ελλάδα δεν «εκβίασε» τις αγορές που είχαν ομόλογα της, με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέτρα τόνωσης της οικονομίας, έτσι ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση και να έρθει η ανάπτυξη.
"Σήμερα, συζητάμε τον πρώτο Προϋπολογισμό της χώρας υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Που πολλοί το θεώρησαν "σωτηρία" για τον τόπο. Κι από τότε το υπερασπίζονται χωρίς να συμφωνούν και το προβάλλουν χωρίς να το πιστεύουν. Κι ενώ σήμερα διαισθάνονται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο, το συνεχίζουν μοιρολατρικά. Άλλοτε διακηρύσσοντας ότι είναι… "για το καλό μας" κι άλλοτε ομολογώντας ότι "δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς". Το πρώτο, λοιπόν, που θέλω να σας πω, από αυτό εδώ το βήμα, είναι ότι την κυριαρχία της χώρας μας θα την υπερασπιστούμε", τόνισε κατά την έναρξη της ομιλίας της για τον προϋπολογισμό του 2011 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ανέφερε δε ότι το ΠΑΣΟΚ θυσίασε την ανατπυξιακή πολιτική της χώρας, αυξάνοντας σε 45% τη φορολόγηση στα κέρδη των εταιρειών και βάζοντας έκτακτες εισφορές. Είπε μάλιστα πως το παράδειγμα της Ιρλανδίας, έδειξε ότι η τρόικα δέχεται παρεμβάσεις σε ορισμένα σημεία και πως οι προτάσεις της δεν αποτελούν μονόδρομο.
Συνεχίζοντας την σύγκριση, σημείωσε ότι τα μέτρα της Ελλάδας έχουν αποδώσει μόλις κατά 43%, την ώρα που το ποσοστό για τον πρώτο χρόνο, της Ιρλανδίας, εκτιμάται στο 63%.
Ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως το Μνημόνιο δείχνει το πως δεν πρέπει να γίνεται η πολιτική και σχολίασε πως αυτό το μίγμα πολιτικής έχει ήδη χρεοκοπήσει.
Επανέλαβε ότι η έξοδος από την κρίση είναι εφικτή με άλλη πολιτική, που θα φέρνει ανάκαμψη και ανάπτυξη. Όπως είπε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόνωσης της οικονομίας που δεν στοιχίζουν. Πρότεινε την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ διανεμομένων κερδών και μη. Ζήτησε ακόμη να αξιοποιηθεί με καλύτερο τρόπο η δημόσια περιουσία ενώ έκανε λόγο για στοχευμένες και όχι οριζόντιες περικοπές.
Όπως είπε, τα πρωτογενή πλεονάσματα (χωρίς τις πληρωμές τόκων) δεν αρκούν για την Ελλάδα, καθώς με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. θα τιμωρούνται οι χώρες με μεγάλο χρέος και έτσι χρειάζονται δημοσιονομικά πλεονάσματα.
Κατηγόρησε ακόμη το ΠΑΣΟΚ για καθολική αποτυχία, σε όλους τους στόχους που έχει θέσει καθώς και ότι προωθεί σχέδια νόμου χωρίς διάλογο.
"Κάποτε παριστάνατε τους "πρωταθλητές" του κοινωνικού διαλόγου. Τώρα εξαγγέλλετε μέτρα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, νέα μέτρα, και δεν έχετε καν δει τους εκπροσώπους τους. Μηδέν διάλογος μέχρι στιγμής" τόνισε.
Όσον αφορά στη συναίνεση, καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου, ότι δεν την επιζητά ακόμη και σε θέματα που γνωρίζει ότι η Ν.Δ. συμφωνεί, όπως το ευρωομόλογο.