Την ίδρυση «κοινωνικών επιχειρήσεων», με σκοπό την ένταξη στην αγορά εργασίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι κοινωνικές επιχειρήσεις θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαιού, περιορισμένης ευθύνης (Κοινωνικές ΕΠΕ), με αντικείμενο την παραγωγή, προμήθεια, και παροχή αγαθών και υπηρεσιών γενικού συμφέροντος.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία τους απευθύνεται σε όσους αντιμετωπίζουν σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά ή πολιτισμικά εμπόδια στην είσοδό τους στην αγορά εργασία, αλλά και σε νέους, μακροχρόνια ανέργους και άτομα άνω των 50 ετών που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.
Στις κοινωνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον επτά μέλη. Το 60% θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα, εργαζόμενοι. Διοικούνται από Διοικούσα Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση, με την αρχή «ένας εταίρος μια ψήφος».
Τα πλεονάσματα θα διανέμονται κάθε χρόνο, κατά 10% για το σχηματισμό αποθεματικού και 60% για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το υπόλοιπο 30% θα διανέμεται στους εργαζόμενους ως πριμ παραγωγικότητας.