Μαχαίρι στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και περισσότερες απολύσεις φέρνει το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, βάζει ως μοναδικό όρο, αυτοί να μην πέφτουν κάτω από το βασικό μισθό της εθνικής συλλογικής σύμβασης. H Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει την «ωριμότητα» και στην «μαχητικότητα» εργοδοτών και εργαζομένων για να μη γίνει κατάχρηση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΕΕΣΣΕ).
Οι όροι της ΕΕΣΣΕ θα συμφωνούνται στο επίπεδο της επιχείρησης, σε ετήσια βάση. Με αυτή θα προσδιορίζεται η απόκλιση των μισθών από εκείνους που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις, αλλά και ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και ζητήματα, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα και η διάρκεια εφαρμογής της επιχειρησιακής σύμβασης.
Επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπογραφούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους, στις οποίες δεν υπάρχει σωματείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
Εργοδότες και εργαζόμενοι θα είναι μεν υποχρεωμένοι να καταθέσουν κοινή αιτιολογημένη έκθεση στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά εκείνο θα έχει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο.
Βγαίνοντας, ωστόσο, από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη του οικείου συνδικάτου. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις.
"Λάστιχο" η αγορά εργασίας
Το νομοσχέδιο περιέχει ακόμη διατάξεις για την ελαστικοποίηση της εργασίας.
Ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επεκτείνεται από 6 σε 9 μήνες.
Η περίοδος "ενοικίασης" εργαζομένων αυξάνεται σε 36 από 18 μήνες. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
Διαιτησία
Προ των πυλών βρίσκονται και αλλαγές στο θεσμό της διαιτησίας. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η μεσολάβηση και η διαιτησία να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας.
Η προσφυγή στη διαιτησία θα μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή και μονομερώς, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση,
από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης
Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου και μισθού. Για τα υπόλοιπα θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η διαπραγμάτευση για τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ γίνεται 7μελες από 11μελές. Θα αποτελείται από 3 εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, από έναν εκπρόσωπο των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, καθώς και από πρόεδρο, που επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών.
Προβλέπεται η συμμετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εργασίας.
Όλες οι αποφάσεις του δ.σ. λαμβάνονται με ομόφωνη απόφαση.
Τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, οι κοινωνικοί εταίροι θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού και θα προτείνουν κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθμίσεών του.