Την έντονη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα αποκάλυψε ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit για την Ελλάδα το Νοέμβριο διαμορφούμενος στις 43,9 μονάδες.
Οι συνολικές εισερχόμενες νέες παραγγελίες που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές μειώθηκαν απότομα το Νοέμβριο, μολονότι με ασθενέστερο ρυθμό από τους προηγούμενους μήνες. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η περιορισμένη ζήτηση - ιδιαίτερα στην εγχώρια αγορά - και ο έντονος ανταγωνισμός ήταν οι κύριοι λόγοι της μείωσης των εισερχόμενων νέων παραγγελιών.
Οι νέες εργασίες από το εξωτερικό παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας. Οι Έλληνες κατασκευαστές πραγματοποίησαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή, την απασχόληση και την αγοραστική τους δραστηριότητα, το Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων νέων παραγγελιών. Και οι τρεις μεταβλητές εξακολούθησαν να παρουσιάζουν έντονη υποχώρηση.
Οι προσπάθειες για μείωση του κόστους είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση τόσο των αποθεμάτων προμηθειών, όσο και των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων, το Νοέμβριο. Παρά την εξασθενημένη ζήτηση για εισροές, οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν ακόμα μία αύξηση του χρόνου παράδοσης προμηθειών, το Νοέμβριο. Οι εταιρίες απέδωσαν την αύξηση αυτή κυρίως στην υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων των προμηθευτών τους. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολουθούν πλέον να επιμηκύνονται για οκτώ συνεχείς μήνες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρόσφατη επιδείνωση ήταν μόλις μέτρια και πολύ ηπιότερη από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου. Ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να μειώνεται κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς οι εταιρίες διοχέτευσαν τους διαθέσιμους πόρους τους στη μείωση των ανεκτέλεστων εργασιών. Ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικός, παραμένοντας εντούτοις βραδύτερος σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Η αύξηση των τιμών εισροών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές επιταχύνθηκε με γρήγορο ρυθμό το Νοέμβριο. Η τελευταία αύξηση ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από το Μάιο και συνδέθηκε από τους ερωτηθέντες στην έρευνα με το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών. Οι δύσκολες συνθήκες των συναλλαγών ανάγκασαν τις εταιρίες να περιορίσουν ελαφρώς τις χρεώσεις τους. Οι τιμές παραγωγής εξακολουθούν να μειώνονται κάθε μήνα τους τελευταίους είκοσι έξι μήνες.