Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

«Δεν υπάρχει κοινή θέληση στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης» εκτιμά ο Κ. Σημίτης

Για «αδυναμία διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης» στην Ε.Ε. κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί σήμερα, και τονίζει ότι για να αντιμετωπιστεί η κρίση απαιτείται «κοινή θέληση» για αποτελέσματα και «συστηματική διαπραγμάτευση» κάτι που όπως υπογράμμισε δεν υπάρχει.



"Η Ε.Ε. δεν θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα" αναφέρει ο κ. Σημίτης στο άρθρο του.

Σχολιάζοντας τον "βραδύ" ρυθμό λήψης μέτρων, ο κ. Σημίτης εκφράζει την ανησυχία του να βρεθεί απροετοίμαστη η Ε.Ε να αντιμετωπίσει νέες αιφνιδιαστικές κινήσεις των αγορών και προσθέτει ότι "η προοπτική για ένα αξιόπιστο μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης θα παραμένει ανεκπλήρωτη όσο δεν θα υπάρχει πρόνοια για τη γεφύρωση του χάσματος ανταγωνιστικότητας μεταξύ Βορρά και Νότου».

Ακόμη ανέφερε ότι οι σημερινές δυσκολίες σχετίζονται άμεσα με τη δομή της Ενωσης και αναρωτήθηκε για το εάν "θα διατηρηθεί ο σημερινός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μιας διακυβερνητικής συνεργασίας ή θα πάρει η Ένωση ως προς τα θέματα οικονομικής πολιτικής ομοσπονδιακό χαρακτήρα με ενιαίες πολιτικές να υποκαθιστούν τη διακυβερνητική συνεννόηση.

"Στην πρώτη περίπτωση θα συνεχίσει να απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών για τις αποφάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση θα γίνει δυνατό να ανατεθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε ένα κεντρικό όργανο. Αυτό θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει την ενιαία οικονομική πολιτική» επισήμανε.

Αναφερόμενος στην οικονομική διακυβέρνηση είπε ότι χρειάζεται μια ευρύτερη προσέγγιση, με πολιτικούς και οικονομικούς στόχους για την επόμενη δεκαετία.

"Χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης της Ε.Ε.μια ώθηση σε έργα, σε τεχνολογίες και ανταλλαγές που θα επιφέρουν κέρδη σε όλους".

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι λόγω της οικονομικής κατάστασής της, έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί χρεοκοπίας και τους μηχανισμούς σωτηρίας της.

Η Ελλάδα "χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων με άλλους τρόπους" και "να στραφεί και σε άλλες κατευθύνσεις με συνεννοήσεις και προτάσεις" , αναφέροντας ως παράδειγμα την έκδοση ευρωομολόγου, όχι για να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη των ελλειμμάτων κάτι που, όπως αναφέρει, "αρνούνται οι χώρες του Βορρά, αλλά για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων".

"Πρόοδος επιτυγχάνεται όταν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά συνολικά για την ισχυροποίηση της Ευρώπης" καταλήγει στο άρθρο ο κ. Σημίτης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com