«Σημαντικές κακοδαιμονίες που τα οδήγησαν να βρίσκονται σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση» καταγράφει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα Εθνικά Κληροδοτήματα. Εισηγείται θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και λειτουργία τους.
Σύμφωνα με το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής " συγκεκριμένα κληροδοτήματα, έχουν εκτραπεί από την επίτευξη του σκοπού για τον οποίον συνεστήθησαν". Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι ο ρυθμός εκκαθάρισης που ακολουθεί η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών κινείται με ρυθμούς σαλιγκαριού. Περίπου 20 υποθέσεις εκκαθαρίζονται κάθε χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν 300 χρόνια για την εκκαθάριση όλων των περιουσιών.
Παράλληλα, γίνεται λόγος για "επιδερμικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών", λόγω έλλειψης προσωπικού και απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης και αναποτελεσματική ως ανύπαρκτη εποπτεία, εξαιτίας της ανάθεσής της σε διαφορετικές αρχές.
«Σε συνδυασμό με την γενικευμένη παθογένεια ως προς την οργάνωση και λειτουργία των εποπτευόμενων Κληροδοτημάτων, έχουν οδηγήσει πια σε κατάσταση αδυναμίας επίβλεψης του τρόπου λειτουργίας τους, η οποία έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο ως προς την αποτελεσματική εκπλήρωση του σκοπού τους όσο και σε θέματα διαφάνειας της όλης δράσης τους», σημειώνεται στο πόρισμα.