Επενδυτικά κίνητρα άνω του 1,2 δισ. ευρώ σε μορφή ενισχύσεων και ακόμη 3,2 δισ. σε μορφή φοροαπαλλαγών θα διατεθούν, εντός του έτους, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, που θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ο νέος νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, προκαθορισμένο ετήσιο προϋπολογισμό, αξιολόγηση των υποβληθέντων επενδύσεων και έλεγχους υλοποίησης μέσω της θεσμοθέτησης Εθνικού Πιστοποιημένου Μητρώου Αξιολογητών και Ελεγκτών αλλά και σταθερές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, ενώ αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας με στόχο την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, της επιχειρηματικής καινοτομίας, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της περιφερειακής συνοχής.
Στην πρώτη προκήρυξη του νέου νόμου, που θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, περιλαμβάνονται 500 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής, 100 εκατ. ευρώ στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης, 150 εκατ. ευρώ στο ειδικό καθεστώς για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 50 εκατ. ευρώ για δικτύωση επιχειρήσεων.
Οι επιχορηγήσεις των ειδικών καθεστώτων, δηλαδή της νεανικής επιχειρηματικότητας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων, θα συμπεριληφθούν στην πρώτη προκήρυξη και θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Η δεύτερη προκήρυξη θα περιλαμβάνει 400 εκατ. ευρώ στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής.
Στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν εντός Μαρτίου, 1 δις φοροαπαλλαγές και άλλα 800 εκατ. ευρώ στο καθεστώς γενικής επιχειρηματικότητας. Το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό (800 εκατ. και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) θα χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση του πλαφόν των ενισχύσεων που μπορεί να ζητήσουν οι επενδυτές στο καθεστώς περιφερειακής συνοχής και στο καθεστώς τεχνολογικής ανάπτυξης και θα αξιοποιηθούν προκειμένου να προσελκυστούν μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός έξι μηνών, από την προκήρυξη μέχρι την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου. Οι υποψήφιοι θα εγγράφονται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων και θα λαμβάνει έναν προσωπικό κωδικό. Θα υποβάλλει ηλεκτρονικά όλα τα τεχνοοικονομικά στοιχεία του επενδυτικού του σχεδίου και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εν συνεχεία, θα πρέπει να υποβάλλει σε έντυπη μορφή τον επενδυτικό φάκελο (με τα πρωτότυπα έγγραφα) στο αρμόδιο γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών, που θα λειτουργεί ως receptionμ και θα κάνει τον τυπικό προέλεγχο του φακέλου και θα κατευθύνουν τους ενδιαφερόμενους για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν και ηλεκτρονικά. Εφόσον ο φάκελος της αίτησης είναι πλήρης οι υπάλληλοι του γραφείου δίνουν απόδειξη ενώ σε αντίθετη περίπτωση τα δικαιολογητικά που λείπουν θα πρέπει να προσκομιστούν μέσα σε δέκα ημέρες.
Η αξιολόγηση του κάθε φακέλου ολοκληρώνεται εντός 40 ημερών, από δύο τυχαία επιλεγμένους αξιολογητές. Αν η απόκλιση της βαθμολογίας τους είναι άνω των 10 μονάδων τότε καλείται για βαθμολόγηση και τρίτος αξιολογητής.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής του καθώς θα δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ο προσωρινός πίνακας κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων με βάση τη βαθμολογία τους. Ο υποψήφιος επενδυτής έχει δικαίωμα ένστασης εντός 10ημέρου. Αφού γίνει και η εξέταση των ενστάσεων (εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας) θα αναρτάται ο τελικός πίνακας αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκειμένου να δοθεί τέλος στις επιχειρήσεις-φάντασμα, θα πραγματοποιούνται επίσης έλεγχοι τόσο κατά τη διαδικασία υλοποίησης όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επένδυσης. Έκτακτος έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί και για προγενέστερους νόμους.