Τις πολυαναμενόμενες οδηγίες για την συμπλήρωση της εκκαθαριστικής ΦΠΑ, οι καταληκτικές ημερομηνίες της οποίας για ορισμένες επιχειρήσεις αρχίζουν τον Απρίλη, δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.
Υποχρέωση υποβολής της εκκαθαριστικής ΦΠΑ έχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες που έχουν έσοδα με ΦΠΑ ακόμη και ας μην είχαν συναλλαγές στο σύνολο του έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής το πρόστιμο ξεκινάει από 117 και φτάνει τα 1.170 ευρώ.
Για όσους ξεκίνησαν να κόβουν αποδείξεις με ΦΠΑ μέσα στη χρήση του 2010 (π.χ. δικηγόροι) ως ημερομηνία έναρξης θα μπει στο έντυπο η ημερομηνία ένταξης στο ΦΠΑ όπως φαίνεται από την μεταβολή της εφορίας.
Μέχρι 12 Απριλίου για μικρές εταιρείες (βιβλία Α΄ή Β'΄κατηγορίας) και μέχρι 23 Μαϊου του 2011 για τις μεγαλύτερες (βιβλία Γ' κατηγορίας) θα πρέπει να έχουν υποβληθεί – υποχρεωτικά ηλεκτρονικά- οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για επιτηδευματίες που η χρήση τους έκλεισε 31 Δεκεμβρίου του 2010.
Η εκκαθαριστική ΦΠΑ είναι στην ουσία μια σύνοψη ολων των περιοδικών δηλώσεων που υποβλήθησαν μέσα στο έτος. Σε περίπτωση που αυτές είναι σωστές και δεν υπάρχουν κινήσεις που έχουν "ξεχαστεί" αρκεί μια πρόσθεση των περιοδικών για να βγει η εκκαθαριστική, τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες με "μπλοκάκια" που έχουν περιορισμένες κινήσεις.
Η συμπλήρωση των εσόδων και των εξόδων γίνεται στις στήλες που υπάρχουν στη δεύτερη σελίδα με παρόμοιο τρόπο με τις περιοδικές, όμως αφορούν στο σύνολο του έτους.
Στο πεδίο 701 μπαίνουν τα ποσά που πληρώθηκαν στο Δημόσιο με τις περιοδικές μέσα στο έτος, ακόμα και αν οφείλονται στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακανονισμός για δόσεις. Στο πεδίο 703 μπαίνει το πιστωτικό υπόλοιπο όπως προκύπτει από την τελευταία περιοδική στο τέλος του έτους και στο 704 το χρεωστικό αρχικής δήλωσης. Εάν επεστράφη ΦΠΑ μέσα στο έτος θα μπει στο πεδίο 707.
Προσοχή θα χρειαστεί από όσους "κόβουν" κάποιες αποδείξεις με ΦΠΑ και άλλες χωρίς ΦΠΑ. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να "επιμεριστεί" το ΦΠΑ των δαπανών που εξέπεσε στο σύνολο του έτους και να αφαιρεθεί η αναλογία των εσόδων χωρίς ΦΠΑ από αυτό. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται στον πίνακα Ζ ή αν αφορά πάγια στον πίνακα Η.