Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Μ. Ανδρουλάκης: Κοινή πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. ή εκλογές

Θέτοντας το δικό του δίλημμα στα κόμματα εξουσίας απαντά ο Μίμης Ανδρουλάκης στα «εκβιαστικά», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα κύκλων εντός και εκτός των συνόρων για το μέλλον της Ελλάδας. Καλεί το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, είτε να αναλάβουν από κοινού μία «ύστατη» πρωτοβουλία για τη σωτηρία της χώρας είτε να πάρουν το ρίσκο της προσφυγής στις κάλπες.




"Επιτέλους, οι πολιτικές ηγεσίες κάντε κάτι τολμηρό που να ξεπερνά τις πολιτικές πρακτικές των τελευταίων δεκαετιών. Διαφορετικά πάρτε το ρίσκο, εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων στην Ευρωζώνη, ρευστοποίησης και αμορφίας των πολιτικών συσχετισμών, να οδηγήσετε άμεσα τη χώρα σε εκλογές με πραγματικές κι όχι μυθιστορηματικές προγραμματικές ατζέντες για τη σωτηρία και την επανεκκίνηση της χώρας", σημειώνει ο βουλευτής Επικρατείας στο ιστολόγιο του.

Αφήνει αιχμές τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Για την πρώτη αναφέρει πως ο ηγετικός πυρήνας της "αγνόησε με επιδεικτική αλαζονεία όλες τις έγκαιρες προειδοποιήσεις κινδύνου και ξόδεψε πολύτιμο κεφάλαιο εμπιστοσύνης". Για τη δεύτερη, ότι "τυχοδιωκτικά νοιάζεται μόνο να κάνει 'ταμείο' εν μέσω χρεοκοπίας" -και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας "οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού".

Στο κείμενό του κάνει αναφορά και στη Μαρία Δαμανάκη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Κομισιόν, η οποία είχε δηλώσει πως μεθοδεύεται σχέδιο έξωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Αποκάλυψε κατά λάθος τον εκβιασμό που κυοφορείται σε ορισμένους τουλάχιστον κύκλους της ευρωκρατίας: ή αποδέχεστε όλους τους όρους των δανειστών ή μεθοδεύουμε την έξοδο σας από το ευρώ", υποστήριξε ο βουλευτής.

Υπό τη σκιά των αναμενόμενων, σύμφωνα με τον ίδιο, λαϊκών αντιδράσεων, ο Μίμης Ανδρουλάκης διερωτάται αν υπάρχει "κυβέρνηση ευρείας εμπιστοσύνης – που να πει όλη την αλήθεια στο λαό; Να τον πείσει ότι στο κακό που μας «βρήκε» υπάρχει ένα πολύ χειρότερο κακό που μπορούμε να το αποφύγουμε όλοι μαζί και πως είναι προτιμότερο με αναλογικότητα και δικαιοσύνη να θυσιάσουμε τώρα κάτι για να μη χάσουμε αύριο τα πολλαπλάσια;"

Τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου (εκτιμά, πάντως, ότι η πρόταση Σαμαρά για μείωση φορολογικών συντελεστών έχει "ασήμαντη έως μηδενική πρακτική σημασία για την ανάπτυξη") και κρίνει αναγκαία την εξασφάλιση και νέου δανείου. Χαρακτηρίζει, πάντως, "τσαπατσούλικο" το σχέδιο για την περίοδο 2012-2015. Εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εκτός αγορών για τουλάχιστον πέντε χρόνια "και συνεπώς πρέπει να δείξει αντοχή και καρτερία στο παιχνίδι της αναβολής και της αναμονής που υιοθέτησε η προβληματική ηγεσία της Ευρωζώνης".

Υπογραμμίζει ότι "το σενάριο που ίσως φαίνεται να έχει καταλήξει η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης 'πρώτα ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ και μετά πολιτικές πρωτοβουλίες' δεν είναι πλέον βιώσιμο".

Όσον αφορά στους "αγανακτισμένους", σημειώνει πως "σύντομα θα γνωρίζουμε αν οι πλατείες της Ελλάδας που τις χαιρετίζουμε ολόψυχα θα είναι η μαγιά για μια ριζική ανανέωση του πολιτικού σκηνικού ή απλώς προαναγγέλλουν την τελική πράξη του δράματος μέσα από μια χαρούμενη διονυσιακή γιορτή αυτοκαταστροφής και συλλογικής αυτοκτονίας".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com