Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Συνεχίζει η υστέρηση των εισπρακτικών μέτρων

Στα 10,26 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα στο πεντάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, σχεδόν όλα τα εισπρακτικά μέτρα, υστερούν έναντι των προβλέψεων.





Σε σχέση με την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας που αφορούσε στο ίδιο διάστημα, οι διαφορές είναι οριακές καθώς το έλλειμμα έχει βελτιωθεί κατά 15 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο υποστηρίζει πως τα έσοδα του Μαϊου έχουν αυξηθεί 4,7%, σημάδι που δείχνει ότι η πορεία τους αντιστρέφεται.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων στο πεντάμηνο του έτους. Πάνω από το προβλεπόμενο όριο (41,6%) βρίσκονται μόνο οι λοιποί άμεσοι φόροι με 58% και 1,4 δισ. από σύνολο 2,4 που αναμένονται να εισπραχθούν το 2011 και ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών με 52,6% και εισπράξεις 1,26 δισ.

Αντίθετα, ο φόρος εισοδήματος έχει αποδώσει μόλις 32,9% , οι φόροι στην περιουσία 19% και οι φόροι κατανάλωσης 30%, επίδοση που δείχνει την επίδραση της ύφεσης στα φορολογικά έσοδα.

Ίδια η εικόνα και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Αυτός του πετρελαίου έχει αποφέρει στο πεντάμηνο 1,82 δισ. αντί για 2,18 που είναι πρόβλεψη, ενώ του καπνού 1,25 δισ. αντί για 1,62.

Τέλος, η ελλιπής πρόβλεψη της επίδρασης του κινήματος των αποδείξεων στις επιστροφές φόρου αποδυκνείεται από τον σχετικό πίνακα, όπου στο πεντάμηνο του έτους έχουν δοθεί το 58,8% των προβλεπόμενων για όλο το έτος επιστροφών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com