Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η Ευρώπη πιέζει την Ελλάδα φοβούμενη τη μη τήρηση των υποσχέσεων

Όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς, οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για να καταβάλει προσπάθειες, διότι το παρελθόν χωρών σε οικονομική κρίση δείχνει περιπτώσεις ασυνέπειας ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων τους.



"Αυξάνονται οι πιέσεις, αλλά επειδή επίσης υπάρχουν προηγούμενα, έχουμε δει ψευδή στατιστικά στοιχεία στην Ελλάδα, έχουμε διαπιστώσει πολλούς δισταγμούς, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα εφαρμόσουν το σχέδιο", δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στη σύνοδο των ομολόγων του της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

"Χρειάζεται μία απόφαση στην Ελλάδα" για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. "Περιμένουμε απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου, γι΄αυτό ζητούμε όχι μόνο η πλειοψηφία, αλλά και η αντιπολίτευση να υποστηρίξουν το σχέδιο. Εάν γίνει αυτό, τότε θα υπάρξουν 12 δισεκατομμύρια (ευρώ) στο τραπέζι στα μέσα του Ιουλίου, αλλά επίσης θα υπάρξει λύση και για τα επόμενα χρόνια", πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Ρέιντερς, "τρεις είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί η πέμπτη δόση στα μέσα Ιουλίου, αλλά και να εγκριθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα υποστήριξης της τάξεως των 80 δισ. ευρώ. Να δώσει η ελληνική Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, να εγκριθεί το μεσοπρόθεσμο και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του εν λόγω προγράμματος εξυγίανσης".

Για τον κ. Ρέιντερς, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα γιατί θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία, θα είναι όμως καταστροφική και για το σύνολο της ευρωζώνης. «Όλη η οικονομία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, εάν πάψουμε να πιστεύουμε ότι ένα κράτος της ευρωζώνης είναι ικανό να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, θα βρεθούμε σε μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που βρεθήκαμε πριν από 3 χρόνια με το τραπεζικό σύστημα: μια αμερικάνικη τράπεζα χρεοκόπησε, με συνέπεια κανείς πλέον να μην εμπιστεύεται κανέναν. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ακόμα χειρότερα, γιατί έχουμε εδώ ένα κράτος και όχι μια τράπεζα».

«Θα πρέπει να βγάζουμε διδάγματα από το παρελθόν» είπε και πρόσθεσε: «Λίγο μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, συνειδητοποιήσαμε πόσο ψεύτικες ήταν οι στατιστικές. Έτσι καταλαβαίνω γιατί σήμερα πολλές χώρες θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα, όπως ο άπιστος Θωμάς. Δεν θέλουμε πλέον να βασιστούμε στα λόγια, θέλουμε να δούμε την πραγματική εφαρμογή των μέτρων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τα μέτρα για τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο υπουργός αναγνώρισε παράλληλα ότι είναι σκληρές οι απαιτήσεις που έχουν οι βόρειες χώρες προς αυτές του νότου και υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί μια ισορροπία, ανάμεσα σε απαιτήσεις και θέληση να βοηθήσουν.

Μιλώντας τέλος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, τόνισε ότι στόχος είναι να εξασφαλισθεί ένας μόνιμος μηχανισμός, ώστε «να σταματήσουν στο μέλλον οι αυτοσχεδιασμοί». Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να έχει μια σταθερή βάση με 500 δισ. ευρώ κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσαν να προστεθούν άλλα 250 δισ. ευρώ του ΔΝΤ ώστε όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα να μπορεί η ΕΕ να ανταποκρίνεται σε μια κατάσταση κρίσης, χωρίς να χρειάζονται νυχτερινές διαβουλεύσεις και αυτοσχεδιασμοί, κατέληξε ο κ. Ρέιντερς.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, δήλωσε "βέβαιος ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις, διότι η άλλη λύση θα είναι χειρότερη". "Μία στάση πληρωμών είναι πολύ χειρότερη για την Ελλάδα, και , κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της να εργασθεί τώρα για ένα πακέτο (μέτρων λιτότητας) και έτσι να αποφύγει τη χρεοκοπία", είπε.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com