Η αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκφράστηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής, στον Πολύγυρο.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε την ανάγκη να διατυπωθούν προτάσεις που να αντιπροσωπεύουν το σύνολο της επιχειρηματικότητας και να σταλούν στον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και όλα τα κόμματα. «Είμαστε αποφασισμένοι να μην ανεχθούμε άλλες εκπλήξεις και άλλους αιφνιδιασμούς. Εμείς θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει από τα απομεινάρια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί πολύ φοβούμαι πως θα θρηνήσουμε πολλά θύματα, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία», σημείωσε.
«Η Οικονομία είναι κλίμα και το κλίμα της αισιοδοξίας χρειάζεται, πρέπει, να διακατέχει το σύνολο των πολιτών. Γιατί το κρίσιμο είναι να ξέρουμε το πρόβλημα, να ξέρουμε την ασθένεια και να έχουμε συνταγή για να την καταπολεμήσουμε και στη συνέχεια τη βούληση για να το ολοκληρώσουμε. Νομίζω ότι είμαστε σε αυτή τη φάση», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης. Τόνισε, εξάλλου, ότι οι τρεις νέες μεγάλες προκλήσεις της χώρας είναι η Δημοσιονομική Ανακατάταξη, η Παραγωγική Αναδιάρθρωση της χώρας και η Θεσμική της Ανασυγκρότηση.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε ότι προωθούνται μεσαία και μικρά έργα σε όλη την περιφέρεια για τη στήριξη της οικοδομής και με στόχο να δοθεί τόνωση στο μικρό κατασκευαστικό κλάδο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαϊδης, έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των εγχώριων επιχειρήσεων.
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ασχολήθηκαν με το φορολογικό νομοσχέδιο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την κατάσταση της επιχειρηματικότητας εν γένει και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων για την εφαρμογή του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Ακόμη, συζητήθηκε και η προοπτική μιας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στην Αθήνα με πρόσκληση στον πρωθυπουργό και στόχο την ενημέρωση των μελών των Επιμελητηρίων για τα αποτελέσματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.