Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Απελευθέρωση συμβολαιογράφων, ταξί και... πάγκων λαϊκής ζητεί το ΔΝΤ

Σαφείς χρονικές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση δεκάδων κλειστών σήμερα επαγγελμάτων, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι οδικές μεταφορές και τα ταξί, τα παραϊατρικά επαγγέλματα, τα βενζινάδικα, τα αρτοποιεία και οι άδειες χονδρικών και λιανικών πωλήσεων (π.χ. λαϊκές αγορές), ζήτησε η «τρόικα» του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ από την κυβέρνηση.


Κλιμάκια των τριών «επιτηρητών» της χώρας είχαν χθες συνεχείς συναντήσεις στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών με γενικούς γραμματείς των περισσότερων υπουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δυσαρεστημένοι με τις καθυστερήσεις που παρατήρησαν στα δύο πεδία της «απελευθέρωσης» της ελληνικής αγοράς που βρίσκονται σε εξέλιξη: στις υπηρεσίες και στα κλειστά επαγγέλματα.

* Σε πρωινή συνάντηση, για την κοινοτική οδηγία απελευθέρωσης της αγοράς των υπηρεσιών (γνωστή ως οδηγία Μπολκενστάιν), η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2009 αλλά ακόμη εκκρεμεί. Καταργεί περιορισμούς στην εγκατάσταση και αδειοδότηση αλλά και στην παροχή υπηρεσιών σε επαγγέλματα όπως των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των τοπογράφων και δίνει το δικαίωμα δραστηριοποίησης μιας άδειας από τα (υπό σύσταση) ΚΕΠ εταιρειών του κλάδου υπηρεσιών.

Ζήτησαν χρονο- διαγράμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκήθηκαν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών και για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του «screening», δηλαδή της καταγραφής από τα υπουργεία όλων των «εμποδίων» και την κατάργησή τους με νόμο. Στη σύσκεψη μετείχαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, του υπουργείου Οικονομίας Ιωάννης Δρυμούσης και Εσωτερικών Ευσταθία Μπεργελέ.

* Ακολούθησε συνάντηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, δηλαδή για τους κλάδους που δεν περιλαμβάνονται στην παραπάνω Οδηγία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκήθηκε κριτική για την έλλειψη ανακοινώσεων έστω για όλα τα επαγγέλματα, παρά μόνο για τον κλάδο οδικών μεταφορών.

Ζήτησαν να υπάρξει πλέον σαφές χρονοδιάγραμμα το οποίο να δεσμεύει τη χώρα για την ολοκλήρωση των αναγκαίων θεσμών παρεμβάσεων, αλλά και υποσχέσεις για απελευθέρωση συγκεκριμένων κλάδων οι οποίοι εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν πολύ έντονα μονοπωλιακά φαινόμενα.

Ως πιο σημαντικό από άποψη οικονομικού αποτελέσματος θεώρησαν τον κλάδο των οδικών μεταφορών.

Αμφιβάλλουν για τα μέτρα

Παρακολούθησαν μάλιστα σχετική παρουσίαση από αρμόδιο σύμβουλο του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων. Εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες τις αμφιβολίες τους για την επάρκεια των μέτρων.

Σύστησαν ευρύτερες παρεμβάσεις, επέκταση των δράσεων και σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως στα ταξί, στους αρτοποιούς, στους συμβολαιογράφους, στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο. Ζήτησαν οι παρεμβάσεις και ο ορίζοντας εφαρμογής (που δεν θα πρέπει να ξεπερνά μαζί με μεταβατικά στάδια την 3ετία) να περιληφθούν με σαφήνεια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com