Το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει εκ βάθρων τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος.
Συμπλήρωσε, δε, πως οι πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών προς την Ελλάδα εντάθηκαν παρά τις υποσχέσεις της χώρας πως θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και παρά την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων από τους ηγέτες της ΕΕ.
«Είναι ουσιαστικό ζήτημα το οικονομικό πρόγραμμα που τώρα προετοιμάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ από κοινού με τις ελληνικές αρχές να εξειδικεύεται σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που να αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας. Γιατί μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και θα βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας» δήλωσε ο Παπαδήμος στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να μείνουν προσηλωμένες στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και προειδοποίησε πως τα δημοσιονομικά σχέδια μερικών χωρών δεν ήταν αρκετά λεπτομερή ή βασίζονταν σε υπερ-αισιόδοξες υποθέσεις.
Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της ΕΚΤ, ο Παπαδήμος δήλωσε πως ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί ήπιος και οι κίνδυνοι για το μέλλον είναι μάλλον ισορροπημένοι.
Από την πλευρά του, το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Άλεξ Βέμπερ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως οι βραχυχρόνιοι πληθωριστικοί κίνδυνοι, αν και χαμηλοί, τείνουν να αυξηθούν.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 1,4% τον Μάρτιο από 0,9% τον Φεβρουάριο.