Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Moody's: μία ελληνική χρεοκοπία θα πλήξει τράπεζες και χώρες του Νότου

Μία χρεοκοπία της Ελλάδας θα πλήξει την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας και τις τράπεζές της, ενώ πιθανότατα θα επηρεάσει άλλες περιφερειακές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, δήλωσε o διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.


"Όσο παρατείνεται η παρούσα κατάσταση αβεβαιότητας που πλήττει την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πειρασμός εκ μέρους των αρχών της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να επιχειρήσουν να αναλάβουν κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους" επισήμανε στην ανακοίνωσή της η Moody's και προσθέτει: "Η Moody's πιστεύει ότι μια χρεωκοπία μάλλον θα είχε αρνητικές συνέπειες στην αξιολόγηση στης Ελλάδας και πιθανόν και για κάποια άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που έγιναν για να επιτευχθεί μια ελεγχόμενη έκβαση".

Η επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody's, θα εξαρτηθεί από την έκταση, στην οποία μία ενδεχόμενη χρεοκοπία θα βελτιώσει την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της - μειώνοντας την ονομαστική αξία του ανεξόφλητου χρέους.

"Μία χρεοκοπία θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Ca η C και η αξιολόγηση θα διατηρηθεί μεταξύ των βαθμίδων Ca και Caa για μία μακρά περίοδο μετά τη χρεοκοπία, εκτός από το απίθανο ενδεχόμενο ότι η μείωση του χρέους θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα γίνει αρκετά μικρός ο κίνδυνος μίας δεύτερης αναδιάρθρωσης".

Τέλος ο Μοοdy's αναφέρει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξήθηκε από πέρυσι το Μάιο, εξαιτίας: "Της ασθενέστερης από το αναμενόμενο οικονομικής ανάκαμψης, της χαμηλότερης επίδοσης σε σχέση με το στόχο για την προσαρμογή του χρέους, των αυξανόμενων πολιτικών διαμαρτυριών σε αντίδραση στα προγραμματισμένα μέτρα λιτότητας, της μείωσης της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στις αγορές και τα αυξανόμενα μεικτά μηνύματα των υποστηριχτών της Ελλάδας. των σε αυξανόμενο βαθμό μεικτών μηνυμάτων από τους υποστηρικτές της Ελλάδας.".

 
website counter
friend finderplentyoffish.com