Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

«Ανοιχτός» σε αλλαγές του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις ο Λοβέρδος

Έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές που αφορούν στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας.


Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της βουλής δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο για αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου που καθορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο μεταμοσχεύσεων.

Η πρώτη επίμαχη διάταξη αφορά στη ρύθμιση για την "εικαζόμενη συναίνεση", δηλαδή να θεωρείται εν δυνάμει δότης, όποιος είναι κλινικά νεκρός αν δεν έχει κάνει αντίθετη δήλωση όταν ήταν εν ζωή. Ο υπουργός, συμφώνησε να υπάρξει προσθήκη σύμφωνα με την οποία θα ερωτάται και ο συγγενής πριν την αφαίρεση του μοσχεύματος.

Η δεύτερη επίμαχη διάταξη αφορά στη ρύθμιση για τον "συναισθηματικό δότη", δηλαδή τη δυνατότητα που δίνεται σε άτομα με τα οποία υπάρχει έντονη συναισθηματική σχέση, όπως οι σύζυγοι, να γίνονται δότες. Όσον αφορά τον κίνδυνο να υπάρξει εμπορευματοποίηση ή εικονικές σχέσεις και γάμοι, ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση οι περιπτώσεις συμβίωσης ή έγγαμης σχέσης, να υπάρχουν για τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να ισχύσει η διάταξη.

Προσθήκες για... αφαιρέσεις

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε παράλληλα σειρά από προσθήκες που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι :

• Επικαιροποιούνται οι διατάξεις του νομοσχεδίου του Αλέκου Παπαδόπουλου από το 2001 για την περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία και ασθενών που καλύπτονται από ασφαλιστικές εταιρίες, με την προσθήκη ότι θα ισχύσει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.

• Επανακαθορίζονται σύμφωνα με το πόρισμα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι όροι για τις υποχρεωτικές ημερήσιες άδειες των εργαζομένων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ακτινολόγων, γιατρών και προσωπικού. Προβλέπεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη η αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται για να καθορίζονται οι μέρες αδείας.

• Τέλος, προβλέπεται ότι χρόνια πάσχοντες που περιθάλπονται από Δημόσια Νομικά Πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης ή νοσηλεύονται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψης τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com