Η χρεοκοπία έχει ξεκινήσει δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η λύση έξω από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή στην παρούσα συνθήκη θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα" η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι "η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική" και πρόσθεσε πως κάτι τέτοιο "μπορεί να γίνει στο μέλλον, όταν η κρίση θα είναι ακόμη πιο βαθιά και αποφασίσουν οι ισχυρότεροι να μικρύνουν την ευρωζώνη και γενικότερα την Ε.Ε.".
"Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι θα γίνει μία ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης. Αν φτάσει η Ε.Ε να διώχνει χώρες, σημαίνει ότι βρίσκεται σε σήψη και βαθιά κρίση αξεπέραστη, πολύ πιο πριν απ’ ότι εμείς περιμένουμε τουλάχιστον».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη για ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι το έκανε για να "εκβιάσει τον ελληνικό λαό".
Όσον αφορά στη συναίνεση, η γ.γ. του ΚΚΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα πιστεύουν πως αν προκύψει αυτή τότε θα συναινέσει και μεγάλη μερίδα του λαού που πρόσκεινται σε ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απάντησε ότι «η αίσθησή μας είναι ότι είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι το 2013». Για το αυθόρμητο κίνημα των πολιτών που εδώ και μέρες τώρα συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε λέγοντας ότι"Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Και ένα κίνημα πάντα θα έχει τη λαϊκή πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, θα συνδυάζει το συνειδητό με το αυθόρμητο".
Ωστόσο αναφερόμενη στους πολίτες που κατεβαίνουν στο Σύνταγμα και δηλώνουν ότι δεν έχουν κομματική ταυτότητα, είπε ότι "είναι εκείνοι που έχουν στηρίξει χρόνια κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα και αισθάνονται προδομένοι... Εγώ πιστεύω ότι έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, μπορεί να μην αισθάνονται ενταγμένοι σε ένα κόμμα, αλλά έχουν και πολιτικές αντιλήψεις, δεν μπορεί να είναι χωρίς πολιτικές αντιλήψεις. Και μόνο η έννοια της συγκέντρωσης για να σταματήσω κάτι, είναι και αυτό μια πολιτική επιλογή".
Τόνισε την ανάγκη το κίνημα αυτό να έχει εναλλακτική πρόταση και πως "πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια πολιτική θέλουν, απέναντι στο κεφάλαιο, στα μονοπώλια, στο Μάαστριχ, στην ευρωσυνθήκη. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποια πολιτική θέλουν και από εκεί πέρα ο καθένας ας κάνει και την κομματική του επιλογή. Δεύτερο, καταργείται το μνημόνιο. Εγώ σας λέω με μόνο αυτό τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Πρέπει να βάλεις κάτι στη θέση αυτών που λες να καταργηθεί. Προς το παρόν δεν ακούγεται αυτό πράγμα».