Άκρως προκλητικό το εξώφυλλο ολλανδικής εφημερίδας. Έβαλαν τουρκική σημαία αντί του σταυρού στην κορυφή τρούλου εκκλησίας στη Σαντορίνη.
Στα χνάρια του γερμανικού περιοδικού Focus αποφάσισε να βαδίσει η ολλανδική εφημερίδα De Pers, υψώνοντας την τουρκική σημαία στην κορυφή τρούλου εκκλησίας της Σαντορίνης.
Το προκλητικό εξώφυλλο της εφημερίδας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως αυτά του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία ή να εμφανίζεται ως ζητιάνα.
Με τη βοήθεια του Photoshop, το free-press έντυπο τοποθέτησε στη θέση του σταυρού της εκκλησίας την τουρκική σημαία προκειμένου η φωτογραφία να συνοδεύσει άρθρο αναφορικά με τους Τούρκους που, ενόψει πτώχευσης της Ελλάδας, βρίσκουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει κρατικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέρος του ΟΤΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και ορισμένους αερολιμένες.
Επιχειρηματίες από την Τουρκία, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος της De Pers Eva Ludemann, ετοιμάζονται να αγοράσουν ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και ακόμα και σύνολο νησιών.
Αναφέρει μάλιστα ειρωνικά, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι οι διπλωμάτες της χώρας μας σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν για να συντηρήσουν προσωπικού καθαρισμού.
Στο δημοσίευμα, η Eva Ludemann σημειώνει ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια μετά τους σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Ελλάδα το 1999 και ότι έχει τετραπλασιαστεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν, κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό και το Αιγαίο.
Η απάντηση του δημάρχου Θήρας υπήρξε άμεση, με τον Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο να αποστέλλει επιστολή στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το υβριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας προσβάλλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης.
Το δημοσίευμα, όπως επισημαίνει, δημιουργεί εικόνες αποπροσανατολισμού, παράγει ψευδείς ειδήσεις, από σκοπιμότητα ή πορισμό οφέλους, και πιθανόν εγείρει εθνικά ζητήματα.
"Με τα δημοσιεύματά σας προκαλείται το αίσθημα της περηφάνιας του λαού μας και αυτό δεν το ανεχόμαστε. Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Επιφυλασσόμαστε δε παντός νομίμου δικαιώματός μας", υπογραμμίζει.