Αντιδράσεις στο νομό Θεσσαλονίκης προκαλεί η παρουσίαση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη από τον υπουργό εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης και την κατηγόρησε ότι έβαλε το κομματικό συμφέρον πάνω από όλα.
"Κομματική κοπτοραπτική" κατήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.
Εξέφρασε διαμαρτυρία γιατί δεν συνενώνεται ο δήμος Πειραιά και συνενώνεται της Θεσσαλονίκης με της Τριανδρίας και του Αγίου Παύλου, που έχει διπλάσιο πληθυσμό. "Δυστυχώς επικράτησε για άλλη μια φορά η μικροπολιτική και όσον αφορά τη χωροθέτηση των νέων Δήμων αλλά και τη διαδικασία της "διαβούλευσης" σχετικά με τη "Διοικητική Μεταρρύθμιση" που επιχειρεί η κυβέρνηση.
Σχετικά με τη χωροθέτηση, ενώ μιλούσαν για "κοινούς" κανόνες σε όλη την Ελλάδα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο", δήλωσε ο Β. Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε: "Είναι φανερό ότι έχουμε μπροστά μας μία αντιδημοκρατική μεθόδευση. Τελικά ο Προκρούστειος Καλλικράτης θα φέρει λιγότερα μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση, λιγότερες υπηρεσίες στους πολίτες και περισσότερους ανέργους στην ελληνική κοινωνία".
Ο δήμαρχοι Ευόσμου Δημήτρης Χατζηβρέττας και Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου διαμαρτύρονται για τις συνενώσεις των δήμων τους με τους δήμους Κορδελιού και Μενεμένης, αντιστοίχως.
Ο δήμαρχος Λαχανά Παντελής Πάσχος προανήγγειλε κλείσιμο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από τους κατοίκους, με αίτημα να συνενωθεί ο Λαχανάς με την Άσσηρο, τη Μυγδονία και τον Βερτίσκο και όχι με τον Λαγκαδά, όπως προβλέπει ο "Καλλικράτης".
Δυσαρέσκεια υπάρχει και στη Βέροια, διότι ο νέος Δήμος που θα προκύψει, με έδρα τη Βέροια θα φέρει το όνομα της Βεργίνας, με το αιτιολογικό ότι και το όνομα της Βέροιας είναι ιστορικό.