Τη θέση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες επανέλαβε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι είναι η μόνη λύση που δεν θα οδηγήσει σε ανώμαλες εξελίξεις.
Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Eνημέρωση", αναφερόμενος στο κίνημα των Αγανακτισμένων, επισήμανε ότι η δημοκρατία είναι το κύριο αίτημά τους και το μήνυμα που απευθύνουν είναι "Μη συνεχίζετε στον ίδιο δρόμο".
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία αλλά όχι πολιτική και σημείωσε ότι η μόνη λύση για να εκτονωθεί η κρίση είναι οι εκλογές.
Σχετικά με τον εγκλωβισμό βουλευτών στη Βουλή χθες το βράδυ από πολίτες, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μεγαλοποιείται το περιστατικό και εξαπέλυσε επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου. "Εντάξει υπήρξαν κάποιοι παππούδες και γιαγιάδες και τους αποδοκίμαζαν... Και βγαίνει ο Πάγκαλος και λέει ότι ντρέπεται και δεν ντρέπεται για τα όσα έχει πει και έχει κάνει τόσα χρόνια και ντρέπεται επειδή κάποιοι βουλευτές έφυγαν από τον εθνικό κήπο νύχτα".
Μάλιστα, ανέφερε ότι διαφωνεί με τις πρακτικές αυτές και τις θεωρεί "βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να μετατρέψει το κλίμα" και συνέχισε, λέγοντας: "Αλλά μην τρελαθούμε κιόλας τώρα ότι ήταν επίθεση στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία. Επίθεση στον κοινοβουλευτισμό ήταν το πραξικόπημα που κάνανε, το κοινοβουλευτικό, ένα χρόνο πριν και είπαν ότι ο Παπακωνσταντίνου θα υπογράφει συμβάσεις χωρίς να παίρνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επίθεση ήταν ότι έχουν μια δανειακή σύμβαση ένα χρόνο τώρα, βάσει της οποίας δανειζόμαστε και δεν την έχουμε ψηφίσει, δεν την έχουν φέρει τη δανειακή σύμβαση στη Βουλή να την ψηφίσουμε".
"Αυτοί οι άνθρωποι που φτύνανε ξέρετε πόσο ταπεινωμένοι έχουν αισθανθεί όταν ο Πάγκαλος έβγαινε και τους έλεγε ότι είναι τεμπέληδες, κοπρίτες, ότι αυτοί φταίνε, ότι μαζί τα φάγανε και σήμερα δεν έχουν να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους;", πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η μόνη λύση που θα μας πάει σε ομαλές εξελίξεις είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. "Ο λαός που ψήφισε τον Παπανδρέου, τον ψήφισε για να μας κυβερνήσει με άλλο πρόγραμμα και όχι για να φέρει τον Καρατζαφέρη και τη Μπακογιάννη και να τους κάνει υπουργούς. Αυτό είναι αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας", σημείωσε, τασσόμενος κατά κυβέρνησης τεχνοκρατών και προθύμων, αλλά και του ενδεχομένου αλλαγής του εκλογικού νόμου, χαρακτηρίζοντάς τα "λύσεις εκτροπής".
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "δεν υπάρχουν 151 βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία για να ψηφίσουν το Μνημόνιο, όχι γιατί ο κόσμος είναι στο δρόμο αλλά γιατί καταλαβαίνουν ότι οδηγεί σε αδιέξοδο". Εκτίμησε ότι θα πάρουμε την 5η δόση είτε έτσι είτε αλλιώς, τονίζοντας ότι αν χρεοκοπήσουμε οι δανειστές θα χάσουν. Είναι δυνατόν για 12 δισ. από τη δόση να χάσουν τα 350 δισ. διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι δεν περνάνε μέτρα ξεπουλήματος και διάλυσης της κοινωνίας με το λαό στους δρόμους.
Ανέφερε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ μόνο σε περίπτωση που έχει αποφασίσει να κάνει κάτι αντίστοιχο και η Γερμανία, σημειώνοντας όμως ότι η τελευταία δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο. "Όσο δεν αποφασίζουν τη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει", πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι κίνδυνος χρεοκοπίας δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει εκβιασμός και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την ανευθυνότητα που τη διακρίνει μπορεί να οδηγήσει σε ένα κραχ του τραπεζικού συστήματος.
Πρότεινε να πληρώσουν αυτοί που έχουν βγάλει 60 δισ. καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας και οι εφοπλιστές, καθώς και να δημιουργηθεί περιουσιολόγιο και να βρεθεί τρόπος πώς θα τους φορολογήσουμε.
Χαρακτήρισε κοινωνικά άδικο το Μνημόνιο κι επισήμανε ότι παράγει ύφεση και τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης χρέους, λέγοντας ότι το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός. Επίσης είπε ότι το Μνημόνιο είναι "σφαγείο" και τόνισε ότι δεν το αναδιαπραγματεύεσαι. Προέκρινε ως λύση ότι φεύγουμε από το Μνημόνιο, αλλά τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ε.Ε., τονίζοντας ότι είναι το όπλο μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι θα ήθελε να προκύψει μια νέα πολιτική πλειοψηφία κι ένας συνασπισμός εξουσίας που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς και το ΚΚΕ, αλλά και τις δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ, "που καταθέτουν τις κομματικές τους ταυτότητες".
Στο σημείο αυτό άσκησε κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ, αναφέροντας ότι "θα αναγκαστεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να βλέπει μόνο τα ποσοστά της αλλά και τι πρέπει να γίνει για τη σωτηρία του ελληνικού λαού".