Στο πλυντήριο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση όλα τα ακίνητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που διαχειρίζεται η εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. (ΕΤΑ).
Στόχος είναι να νομιμοποιηθούν εν μιά νυκτί όλες οι εγκαταστάσεις, που έχουν δημιουργηθεί επί χρόνια στα ακίνητα του ΕΟΤ -ανεξάρτητα από τις πολεοδομικές ή άλλες υπερβάσεις που μπορεί να διαπιστώνονται σε αυτές-, προκειμένου στη συνέχεια να τους βάλει πωλητήρια-εξπρές, για να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες επενδυτές.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «καθαρίσει» από νομική και κάθε άλλη εκκρεμότητα όλα τα ακίνητα του ΕΟΤ, αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον γι' αυτά. Με βάση όσα προβλέπει το άρθρο 17 του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεώνονται να θεωρήσουν απολύτως νόμιμες όλες τις εγκαταστάσεις σε ακίνητα του ΕΟΤ και να προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση οικοδομικών αδειών που θα ζητηθούν για τη συντήρηση, ανακαίνιση ή επέκτασή τους.
Με τις νέες διατάξεις, ο γ.γ. του ΕΟΤ μπορεί να αποφασίζει εργασίες επισκευής, συντήρησης ή ανακαίνισης επί των εγκαταστάσεων και οι πολεοδομικές υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις σχετικές οικοδομικές άδειες. Τα ακίνητα φεύγουν από την κυριότητα του ΕΟΤ και μεταβιβάζονται στην εταιρεία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, και από εκεί μπορούν να καταλήξουν σε ιδιώτες. Για τη μεταβίβαση, μάλιστα, της κυριότητας από τον ΕΟΤ στην ΕΤΑ, το Δημόσιο δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ από τα τέλη για την εγγραφή τους στα υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δυνατότητα εκ νέου απαλλοτρίωσης για τμήματα ακινήτων του ΕΟΤ που είχαν απαλλοτριωθεί, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν επί χρόνια και οι παλιοί ιδιοκτήτες τους είχαν κερδίσει (μέσω δικαστικών αποφάσεων) την επανάκτησή τους. Εκτιμάται ότι η πρόβλεψη αφορά περιπτώσεις ακινήτων-φιλέτων, όπως στις περιοχές Αναβύσσου ή Αφάντου Ρόδου, όπου η ΕΤΑ είχε αρχίσει να χάνει σημαντικά τμήματα των εκτάσεων από παλιούς ιδιοκτήτες.
Επιπλέον, η ΕΤΑ αλλά και οι μελλοντικοί ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων του ΕΟΤ εξασφαλίζουν προνομιακούς όρους στην πληρωμή τελών καθαριότητας και φωτισμού. Ετσι, το σύνολο των ετήσιων τελών αυτού του είδους ορίζονται σε 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των εγκαταστάσεων και, ταυτόχρονα, ορίζεται ότι δεν μπορούν να είναι μικρότερα των 2.000 ευρώ το χρόνο, αλλά ούτε και μεγαλύτερα των 10.000 ευρώ ετησίως! Στην περίπτωση που επανακαθοριστεί ο αιγιαλός προς την ξηρά, το νέο τμήμα θα θεωρείται τουριστικό δημόσιο κτήμα και θα μπορεί να το εκμεταλλεύεται η ΕΤΑ ή οι ιδιώτες στους οποίους θα το παραχωρεί.