Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το Μεσοπρόθεσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για εξουσιομανία και ότι ξεπέρασε την Θάτσερ και την πολιτική του Πινοσέτ. Ανταπαντώντας εκείνος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί ομάδες με βίαιες αντιδράσεις και τον κάλεσε να μη δίνει άγονες μάχες.
"Εξουσιομανή, γαντζωμένο στην καρέκλα του χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι δεν ακούει τον κόσμο που είναι στους δρόμους και ζητά αλλαγή", ενώ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα τόνισε ότι η θέση του δεν είναι ξεκάθαρη.
Ο Γ. Παπανδρέου επέρριψε τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρόσθεσε ότι ζήτησε στήριξη από την Ευρώπη επειδή οι αγορές δεν μας δάνειζαν, ενώ ανέφερε ότι μας έδωσαν τα λεφτά μέχρι να βάλουμε την οικονομία σε τάξη. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτό είναι και το ζητούμενο για να φύγουμε από την κηδεμονία. "Νομίζετε ότι θέλουν να μας χρηματοδοτούν; Ποια εποπτεία; τα λεφτά τους μας δίνουν κ. Τσίπρα;, ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. "Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με το δίσκο και να τα ακούει κι από πάνω", διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι το κάνει για την Ελλάδα.
Εκτίμησε ότι θα πονάμε αυτά τα χρόνια, αλλά υποστήριξε ότι θα ήταν πολύ πιο δύσκολα "αν δεν έτρεχα να πάρω αυτά τα χρήματα" και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά;"."Αν μου πείτε όλοι πάτε φτύστε τους θα το κάνω. Θα ήταν πολύ εύκολο να τους πω 'άι στο καλό' και να αισθανθώ εθνική ανάταση", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα φεύγαμε από το ευρώ, δεν θα είχαμε χρήματα να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους και θα είχαμε χάσει και την μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τόπο.
Πρόσθεσε ότι το φάρμακο (Μνημόνιο) δεν είναι ευχάριστο και υποστήριξε ότι ξέρει πως οι συμπολίτες μας περνούν δύσκολες στιγμές και χαρακτήρισε "πατριωτικό καθήκον να αλλάξουμε την Ελλάδα για να φύγουμε από την επιτήρηση" Σημείωσε ότι θα πρέπει να αλλάξει και την Ευρώπη, την οποία χαρακτήρισε συντηρητική, φοβική και εσωστρεφή, ενώ επανέφερε το θέμα των ευρωομολόγων και την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για εύκολα λόγια και ευχάριστες υποθέσεις και πρόσθεσε ότι η παραδοσιακή αριστερά δεν έχει ξεφύγει από τους αφορισμούς. Τέλος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μη δίνει "μάχες άγονες, δώστε μάχες για να αλλάξει αυτή η χώρα".
Τσίπρας: Ξεπεράσατε τη Θάτσερ
Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι μιλάει με τη γλώσσα των δανειστών και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που έκανε την ίδια δουλειά για μια εταιρεία και μετά τις διαπραγματεύσεις μιλούσε έτσι, θα τον απέλυαν.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι φταίει και η Ν.Δ. για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ, αλλά τόνισε ότι η πολιτική του Μνημονίου ήταν αποτυχημένη. "Ένα χρόνο τώρα τι κάνετε; Ο Τσίπρας μπορεί να σας δημιούργησε προβλήματα -όπως λέτε- αλλά δεν σας εμπόδισε να εφαρμόσετε την πολιτική σας" ανέφερε. Έκανε λόγο για πολιτική παραλογισμού όσον αφορά τους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση και απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου είπε: "Έχετε ξεπεράσει τη Θάτσερ και την πολιτική Πινοσέτ -το τονίζω: την πολιτική, δεν σας είπα ποτέ δικτάτορα-", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να υπενθυμίσει στον πρωθυπουργό ότι "κάποτε ήσασταν πραγματικό ΠΑΣΟΚ" και επισήμανε ότι έλεγε άλλα για τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα θέλει να κάνει.
Επισήμανε ότι δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα να γδάρουμε μισθωτούς και συνταξιούχους και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Ντανιέλ Κον Μπεντίτ για πάγωμα και φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες του εξωτερικού. "Το δυστύχημα για σας είναι ότι δεν σκέφτεστε οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα αυτή των δανειστών και δεν σκέφτεστε και την άλλη λύση να μην είστε πρωθυπουργός", τόνισε, επισημαίνοντας ότι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα περιλαμβάνει την Μπακογιάννη, τον Καρατζαφέρη και τραπεζίτες θα σημαίνει δημοκρατική εκτροπή.
Χαρακτήρισε, επίσης εκβιασμό την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου κατά ένα άρθρο, σημειώνοντας πως πρόκειται για πρωτοφανή ιστορικού χαρακτήρα ευτελισμό του κοινοβουλίου και της δημοκρατίας.
Παπανδρέου: Είμαστε σε διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία προκειμένου να υπάρξει ένα ειδικό σύστημα φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες, ενώ εμφανίστηκε σχετικά με την πρόταση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, υποστήριξε ότι θα εγγυηθούμε ότι οι στρατηγικής σημασίας εταιρείας θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Υποστήριξε ότι οι πιστωτές δεν θέλουν να αποτύχουμε και παραδέχθηκε ότι κάνουν και αυτοί λάθη.
Τόνισε ότι είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο τώρα. Περιορίστηκε απλά στο να αναφέρει γενικά και αόριστα ότι θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα σχετικά με τη νέα συνθήκη για τον μόνιμο μηχανισμό, αλλά τόνισε ότι και "αυτό θα το δούμε...'.
Απαντώντας στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα περί Πινοσέτ, επισήμανε ότι τέτοιες εκφράσεις κάνουν για τα μπλογκς και τις τηλεοπτικές εκπομπές αλλά δεν μπορούν να λέγονται μέσα στο κοινοβούλιο από έναν αρχηγό κόμματος.
Τέλος, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσέχει τις πρακτικές του και έκανε λόγο για ομάδες με βίαιες αντιδράσεις που υποκινούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για αυταρχισμούς, απολυταρχισμούς και αυθαιρεσίες.
Επεισόδιο με τον Θ. Πάγγκαλο
Ένταση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης όταν ο πρώτος ανέφερε: "Ευτυχώς που δεν μας είπατε ότι μνημόνιο είναι ευλογία, όπως ο κ. Πάγκαλος". Αμέσως παρενέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φωνάζοντας από το έδρανό του: "Κακοήθειες". Τότε ο Αλέξης Τσίπρας τον εγκάλεσε, λέγοντας του: "Μη βρίζετε. Δεν είναι τσιφλίκι σας η Βουλή" και τόνισε ότι απευθύνεται στον πρωθυπουργό. Ο Θ. Πάγκαλος επέμεινε ζητώντας του να μην αναφέρει το όνομά του και ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του.