Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αναταραχή και στο ΠΑΣΟΚ φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Κινητικότητα στο κυβερνών κόμμα προκαλεί η επικείμενη κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή. Μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συντάσσουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούν αναλυτική ενημέρωση, συζήτηση επί του θέματος πριν αυτό φτάσει στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αλλά και πλήρη απολογισμό όσων έχουν γίνει έως σήμερα.




Στο κείμενο της επιστολής οι βουλευτές σημειώνουν πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και τονίζουν την ανάγκη να γίνει απολογισμός του τελευταίου 12μήνου, κάνοντας λόγο για "ζήτημα πατριωτισμού και εθνικής συνέπειας [...] στοιχειώδους απόδειξης ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών".

Οι βουλευτές ζητούν την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου να προηγηθεί συζήτηση τόσο στα αρμόδια όργανα του κόμματος και της Βουλής και να μην επιλεγεί η λύση της κατάθεσής του ως επείγοντος σε ένα μόνο άρθρο.

Την επιστολή υπογράφουν 16 βουλευτές. Ανάμεσά τους οι Τόνια Αντωνίου, Βασ. Γερανίδης, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Κ. Καρτάλης, Π. Κουκουλόπουλος, Π. Κουρουπλής, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Σούλα Μερεντίτη, Εκτ. Νασιώκας, Όλγα Ρεντάρη, Θ. Ρομπόπουλος, Μιχ. Τζελέπης.

Η επιστολή:

Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση, οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές. Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης.

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο.

Βρισκόμαστε σήμερα ένα χρόνο μετά σ' ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι.

Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός.

Είναι ζήτημα πατριωτισμού
Είναι ζήτημα δημοκρατίας
Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας

Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε την ψήφο των πολιτών.

Παράλληλα, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα ως άρθρο ένα (1).

Ανάλογες επιλογές φαίνεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου. (αποκρατικοποιήσεις-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας).

Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορούν να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής , αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:
1. Απολογισμός ενός χρόνου Μνημονίου
2. Μεσοπρόθεσμο-πρόσθετα μέτρα 2011-αποκρατικοποιήσεις
3. Διαδικασία εισαγωγής, συζήτησης και ψήφισης μέτρων στη Βουλή.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Ερωτήσεις για την επιστολή δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Οι εκφράσεις των βουλευτών είναι το οξυγόνο της πολιτικής ζωής", σχολίασε ο Γ. Πεταλωτής. Πρόσθεσε πως "ο καθένας εκφράζει την ανησυχία του και την αγωνία του με τον τρόπο που θεωρεί πλέον ενδεδειγμένο" και επεσήμανε ότι όλοι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και για τη συμπεριφορά τους.

"Αυτονόητα" τα προβλήματα αν κατατεθεί απευθείας στη Βουλή

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής που συνυπογράφει την επιστολή, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5" έκανε λόγο για προβληματισμούς που εκφράζουν οι συνάδελφοί του και δήλωσε ότι η σύνταξη της επιστολής αποτελεί πρωτοβουλία στο πλαίσιο της λειτουργίας των δημοκρατικών διαδικασιών.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μιας πίεσης «δημιουργικής αναταραχής», τονίζοντας πως «κάθε βουλευτής έχει τις δικές του αγωνίες […] δεν είμαστε ένας λόχος. Θέλουμε διευκρινίσεις».

«Δεν είναι αυτονόητο ότι αν κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο απευθείας στη Βουλή θα υπάρξουν προβλήματα;» διερωτήθηκε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com