Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Και πράσινα «πυρά» κατά Σαχινίδη για τον προϋπολογισμό

Την αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης αλλά και του κόμματός του συνάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την παρουσίαση των στοιχείων για την πορεία του πρώτου τετραμήνου του 2011 στην Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού.




"Αν η μείωση του ελλείμματος προϋπέθετε έσοδα 6,5 δισ. και η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6,5 δισ. πρόσθετα μέτρα για το 2011, αναγνωρίζει πως είναι εκτός στόχων 100%", δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Απαντώντας, ο Φίλιππος Σαχινίδης έκανε λόγο για "αλχημιστές της αριθμητικής" και "αλχημιστικές μεθόδους", τονίζοντας ότι "όποιος βλέπει απόκλιση στόχων 100%, θα πρέπει να αποδείξει πως αντί για έλλειμμα 7,5% έχουμε έλλειμμα 15%".

Ακολούθησε η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος ανέφερε: "Θυμάστε που έγραψα βιβλίο με τίτλο 'Ζητούνται αλχημιστές'!".

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: "21 δισ. ευρώ θυσίες έχει κάνει ο ελληνικός λαός, για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7 δισ. Αυτό σημαίνει πως τα 2/3 των θυσιών πάνε χαμένα. Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν έναντι προβλέψεων για 8,5% αύξηση. Οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και νοικοκυριά, ανέρχονταν στα 5,35 δισ. στο τέλος του 2010 και τώρα υπολογίζονται στα 6 δισ. Είναι προφανές πως εξαιτίας της κατάρρευσης των εσόδων, έχετε κηρύξει άτυπη στάση πληρωμών".

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "ο συλλογισμός Σαμαρά λέει πως η οικονομική πολιτική αυτή, καταστρέφει τη χώρα. Μα αν είναι έτσι, ζημιώνει και αυτούς που δίνουν τα χρήματα, δηλαδή την Μέρκελ και την Γερμανία. Οι δανειστές μας ωθούν τη χώρα στην καταστροφή και ρίχνουν τα χρήματά τους στο πιθάρι των Δαναΐδων, για να μην τα πάρουν ποτέ πίσω;".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: "Αυτοί έχουν εξασφαλίσει την δική σας παραίτηση από κάθε μορφής δημόσια περιουσία. Η Μέρκελ και ο Ομπάμα, φοβούνται πως αν δεν δανείσουν την Ελλάδα, αυτή θα κάνει στάση πληρωμών, όπως έκανε ο Βενιζέλος το 1932. Ξέρουν πως η στάση πληρωμών της Ελλάδας σημαίνει κατάρρευση τραπεζών και ντόμινο στην Ευρωζώνη".

Αμέσως παρενέβη η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αφροδίτη Παπαθανάση, που ανέφερε: "Την ώρα που η Ελλάδα εισάγει ακόμα και ντομάτες, θέτουμε ακόμα και ενδεχόμενα χρεοκοπίας στο τραπέζι - και τα βάζουμε και σε δημόσιο διάλογο. Είναι επικίνδυνα θέματα αυτά, λαϊκισμοί επικίνδυνοι".

Ζήτημα "πολιτικής επάρκειας και νομιμοποίησης" έθεσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

"Υπάρχει ένα θέμα μέχρι ποιου σημείου μπορεί να αποκλίνει κάποιος. Από τους αριθμούς, αναδεικνύεται πως η χώρα δεν βγαίνει. Οι αριθμοί είναι τραγικοί" παρατήρησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κώστας Κιλτίδης.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως "μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία, είναι φανερό πως δεν μπορεί να υπάρξει διαχείριση αστικού χαρακτήρα, που να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις εγγενείς ανισομετρίες και αντιφάσεις, που υπάρχουν στο καπιταλιστικό σύστημα".

"Ο όλος προβληματισμός των λαϊκών δυνάμεων που κινητοποιούνται, θα πρέπει να ξεφύγει απ’ τα στενά δεδομένα και πλαίσια, μιας λογικής διαχειριστικής, αντίληψης, ειδικά όταν αξιοποιείται από διάφορους μηχανισμούς, για να δεχθεί ο λαός μέτρα βάρβαρα", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Φ. Σαχινίδης ανέφερε: "Μου προκάλεσε θετική έκπληξη η στάση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ λέει πως 'είμαι εναντίον της Ευρώπης και όλων των επιλογών που έχουν γίνει, αλλά στην παρούσα φάση και συγκυρία, αντιλαμβανόμαστε πως τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα, που τυχόν έξοδος απ’ το ευρώ, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πολίτες και το λαό'. Αυτό δείχνει, πως μια πολιτική δύναμη με ξεκάθαρες θέσεις, δεν τυφλώνεται από το συγκυριακό".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com