Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Παραδέχθηκε αδυναμία να κυβερνήσει, μεθόδευσε συγκυβέρνηση με Ν.Δ., δεν δέχθηκε όρους του Σαμαρά και κατέληξε σε ευρύ ανασχηματισμό…

Στο κατώφλι της παραίτησης βρέθηκε χθες η κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άρχισε διαπραγματεύσεις με κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι αδυνατεί πλέον να κυβερνήσει και ότι η λαϊκή εντολή που έλαβε μόλις πριν από 20 μήνες, έχει ήδη εξανεμιστεί!




Εμφανίστηκε μάλιστα διατεθειμένος να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος θετικά στο σχετικό αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, αν και στη συνέχεια προέκυψε εμπλοκή για το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο για κυβέρνηση συνεργασίας. Από κυβερνητικής πλευράς η εμπλοκή αυτή αποδιδόταν στους όρους που τέθηκαν από τη Ν.Δ. για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, σε κυβέρνηση περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου σε υπαναχώρηση από τις προθέσεις που εξέφραζε από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα. Έτσι, στο διάγγελμα που απηύθυνε λίγο πριν τις 10 μ.μ., ανακοίνωσε ότι αύριο προχωράει σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στηριζόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, και αμέσως μετά σε αίτημα προς τη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Διαγγέλματα

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο της κυβέρνησης συνεργασίας, ευθέως στη Ν.Δ. και κατηγόρησε την ηγεσία της ότι χειρίστηκε το όλο θέμα «με επικοινωνιακούς όρους».

Λίγο μετά τις 10 μ.μ. ο Αντ. Σαμαράς απάντησε με δικό του διάγγελμα, στο οποίο κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου για υπαναχώρηση από την «αρχική συμφωνία» για προσωρινή «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», με άλλο πρωθυπουργό και βασικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση και του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε το κόμμα του στη χορεία των πολιτικών δυνάμεων που ζητούν άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Τηλεμαραθώνιος με τους αρχηγούς

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τη 1 μ.μ. και ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νέο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει τη στήριξη και άλλων κομμάτων. Αμέσως μετά άνοιξε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους και ενημέρωσε για τις προθέσεις του.

Από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε την κατηγορηματική άρνησή τους να συμπράξουν σε «αντιλαϊκά σενάρια» και «υπαγορευμένες λύσεις» που συνιστούν «αντιδημοκρατική εκτροπή».

Από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη συνάντησε διάθεση συνεργασίας αλλά και προβληματισμούς για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μάλιστα ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε και συγκεκριμένη πρόταση: Να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. – ΛΑΟΣ, με πρωθυπουργό τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο!

Πιο διστακτική η Δημοκρατική Αριστερά, τάχθηκε –δια του προέδρου της Φώτη Κουβέλη– υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, χωρίς όμως και να αποκλείει κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής. Ο κ. Κουβέλης πάντως προέταξε την αλλαγή πολιτικής.

Το πινγκ πονγκ των ευθυνών

Το «αγκάθι» στην υλοποίηση του όλου σχεδίου αποδείχθηκε πως ήταν η στάση της Ν.Δ. και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά. Κατά τη συνομιλία των δύο πολιτικών αρχηγών, διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς τη μετάβαση σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, με συμμετοχή και της Ν.Δ. αλλά και διαφωνία για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, ποιες θα είναι οι βασικές προτεραιότητές του και πώς ακριβώς θα γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, κάτι που έχει θέσει ως όρο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς μάλιστα φαίνεται πως έθεσε και ένα επιπλέον όρο, να μην είναι πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός δεν διαφώνησε με την προοπτική αυτή, αν και κυβερνητικοί κύκλοι έδειχναν ενοχλημένοι από το ότι η Ν.Δ. είχε ήδη γνωστοποιήσει τη σύγκλιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Έλεγαν μάλιστα ότι δεν επρόκειτο για πρόταση του Αντ. Σαμαρά αλλά για πρωτοβουλία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Το πινγκ πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μπαλάκι τις ευθύνες για το αν θα επιτευχθεί ή όχι η συνεργασία, συνεχίστηκε για αρκετές ώρες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Παπανδρέου και Σαμαράς συνομίλησαν τρείς φορές σε διάστημα 6 ωρών. Η τελευταία, γύρω στις 9.30 μ.μ., λίγα λεπτά πριν το πρωθυπουργικό διάγγελμα.

Η προσδοκώμενη από πολιτικούς, επιχειρηματικούς, εκδοτικούς, δημοσιογραφικούς κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδος, συμφωνία τελικώς δεν επετεύχθη. Πλέον οι φωνές για προσφυγή στις κάλπες δυναμώνουν και πληθαίνουν. Ο πρωθυπουργός ωστόσο, προκρίνει τον ανασχηματισμό, με ενδεχόμενη συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων. Η περίπτωση να συμμετέχουν και στελέχη άλλων κομμάτων φαντάζει μάλλον απίθανη, με δεδομένη τη πρόθεση που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του, να στηριχθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, στο Σύνταγμα και στις άλλες πλατείες των πόλεων όλης της χώρας, οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν, θα είναι παρόντες και αύριο και (κατά πως φαίνεται) για πολλές ακόμη μέρες…

 
website counter
friend finderplentyoffish.com